sâmbătă, iunie 15, 2024

Emmanuel Macron cere mai multă fermitate din partea aliaților ucraineni: „Va fi potrivit să nu fim laşi”

ExterneEmmanuel Macron cere mai multă fermitate din partea aliaților ucraineni: „Va fi potrivit să nu fim laşi”

Emmanuel Macron solicită din nou aliaților Ucrainei să sprijine cu mai multă fermitate lupta Kievului împotriva agresorului rus. Totodată, în contextul „Operațiunii Speciale de Eliberare”, liderul francez și premierul ceh vor semna un plan de acțiune care se va derula în următorii patru ani.

Emmanuel Macron a solicitat aliaților Ucrainei să dea de dovadă de mai mult curaj în fața agresorului rus. „Ne apropiem cu siguranţă de un moment al Europei noastre în care va fi potrivit să nu fim laşi”, a declarat președintele francez în timpul unei vizite în Cehia.

Emmanuel Macron cere mai multă determinarea din partea aliaților occidentali

Este pentru a doua oară când Emmanuel Macron condamnă atitudinea „lipsită de curaj” a aliaților ucraineni. În urmă cu două săptămâni, liderul francez a declarat că nu este exclus ca blocul politico-militar să trimită soldați pe frontul din Ucraina. O declarație care a fost contestată de Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

Emmauel Macron și premierul ceh, Petr Fiala, în contextul războiului din Ucraina, vor semna un „Plan de Acțiune”, pe patru ani, în cadrul unui parteneriat strategic bilateral.

„Războiul a revenit pe teritoriul nostru, puteri devenite de neoprit sunt pe cale să extindă ameninţarea, să ne atace zilnic şi mai mult. Trebuie să ne ridicăm la înălţimea istoriei şi curajului pe care ea îl implică”, cere şeful statului francez. Nu vrem niciodată să vedem dramele viitoare şi ceea ce se întâmplă”, a mai declarat liderul francez.

Emmanuel Macron

Cehia va achiziționa 800.000 de obuze din afara UE

Potrivit surselor din anturajul presedintelui francez, vizita de la Praga ilustrează „atenția deosebită” pe care Franța o acordă Europei Centrale. Emmanuel Macron susține planul Cehiei de a achiziționa 800.000 de obuze din afara Uniunii Europene.

Într-un interviu acordat pentru publicația Pravo, liderul francez a precizat că Franța va face tot ce trebuie pentru ca Federația Rusă să nu câștige războiul în Ucraina. Președintele Cehiei, Petr Pavel, a declarat la Conferința de Securitatea de la Munchen, din 28 februarie că va cheltui 1,5 miliarde de dolari pentru achiziționarea a 800.000 de obuze din afara Uniunii Europene.

„Până în prezent, am găsit o jumătate de milion de obuze de (calibrul) 155 de milimetri şi 300.000 de obuze de (calibrul) 122 milimetri, pe care le putem expedia (în Ucraina) în câteva săptămâni, cu ocondiţia să avem fondurile necesare”, a declarat Petr Pavel.

Emmanuel Macron

Emanuel Macron susține planul Cehiei

Demersul cehilor este susținut de 15 stateUE. În acest sens, Belgia și Olanda vor aloca 200, respectiv 100 de milioane de euro. Emmanuel Macron susține la rândul lui acest demers. Însă nu a dat prea multe detalii, în contextul în care Palatul Elysee a susținut până mai recent achiziția și producția de obuze din UE.

În martie anul trecut, statele membre UE au convenit asupra unui ajutor de două miliarde de euro pentru achiziționarea unui milion de obuze 155 de mm care să fie livrate în Ucraina. Doar 30% din din obuzele promise au ajuns în posesia Ucrainei.

Kiev resimte din plin lispa de muniție. După ce a cucerit localitatea Avdiivka, Federeația Rusă câștigă tot mai mult teren pe frontul din Ucraina. Armata lui Zelenski lansează săptămânal 45.000 de obuze. Un necesar care nu poate fi acoperit de industria de război a Ucrainei.

Vezi si alte articole...