”Unde este democraţia franceză?”, au strigat manifestanţii.
Après avoir été reçu par les applaudissements de la salle, le discours de Macron sur la souveraineté européenne interrompu par des manifestants qui exigent, en anglais, le respect de la démocratie sur les retraites, et plus de détermination pour combattre le changement climatique
— Ania Nussbaum (@Newsbaum_)
”Convenţia (luptei împotriva modificărilor) climatice nu este respectată!”, au urlat ei din tribune.
Ei au desfăşurat o banderolă cu mesajul, scris în engleză, ”Preşedintele violenţei şi ipocriziei”.
”Aveţi milioane de manifestanţi în stradă”, au urlat ei, în contextul în care Guvernul francez este vizat de la începutul anului de o contestare foarte puternică a reformei pensionării, prin care vrea să crească vârsta pensionării de la 62 la 64 de ani.
”DEMOCRAŢIA ÎN PERICOL”
”Este foarte important să existe o dezbatere socială”, le-a răspuns şeful statului francez, atunci când a putut să reia cuvântul, după o un minut de întrerupere.
”Pot răspunde tuturor întrebărilor despre ceea ce discutăm noi în Franţa”, ”aceasta este o democraţie, iar o democraţie este exact un loc în care putem manifesta” şi vedea ”acest tip de intervenţii”, a subliniat el.
Însă, ”în ziua în care îţi spui «atunci când sunt în dezacord cu legea care a fost adoptată sau persoanele care au fost alese pot face ceea ce vreau, pentru că eu decid eu însumi legitimitatea a ceea ce fac», pui democraţia în pericol”, a continuat Emmanuel Macron.
El şi-a reluat firul discursului despre politica economică europeană şi a revenit la reforma sa a pensionării pe fond.
”Atunci când fac comnparaţii” cu alte ţări europene, francezii ”ar trebui să fie mai puţin enervaţi pe mine”, a subliniat el, ”pentru că, în ţara voastră”, vârsta pensionării ”este cu mult mai mare, iar în multe ţări din Europa este mult mai mare de 64 de ani”, a insistat Macron.