duminică, mai 26, 2024

Emmanuel Macron urmează să efectueze în perioada 2-4 iunie o vizită de stat în Germania, prima din 2000 încoace

EconomieEmmanuel Macron urmează să efectueze în perioada 2-4 iunie o vizită de stat în Germania, prima din 2000 încoace

”Acest eveniment marchează începutul unui nou capitol în prietenia care uneşte cele două ţări de decenii”, afirmă într-un comunicat preşedinţia germană.

”Prin această vizită de stat, preşedintele (Emmanuel) Macron aduce un omagiu prieteniei apropiate care leagă cele două ţări, cu ocazia marcării a 60 de ani de la Tratatul de la Élysée”, semnat la 22 ianuarie 1963 de către Charles de Gaulle şi Konrad Adenauer, anunţă preşedinţia germană.

”Împreună, preşedintele francez şi preşedintele german (Frank-Walter) Steinmeier vor vizita mai multe regiuni din Germania şi vor sublinia astfel relaţiile unice între statele noastre, cetăţenii noştri şi mai ales între tineretul german şi francez”, subliniază preşedinţia germană.

”Va fi vorba despre prima vizită de stat a unui preşedinte francez în Germania din 2000”, subliniază Palatul Élysée, citat în comunicatul preşedinţiei germane.

”Această onoare făcută preşedintelui Republicii va marca astfel o nouă etapă a prieteniei franco-germane”, potrivit aceleiaşi surse.

LUNI DE FRICŢIUNI

Vizita de stat a lui Emmanuel Macron este anunţată după luni de fricţiuni între Paris şi Berlin, în numeroase subiecte, de la domeniul nuclear la emisiile de dioxid de carbon (CO 2 ) ale automobilelor şi la relaţiile cu Statele Unite şi cu Europa Apărării.

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock efectuează o vizită la paris marţi şi miercuri.

Ministrul ecologist urmează să fie primit de către Emmanuel Macron marţi, iar miercuri să asiste la o şedinţă a Consiliuli de Miniştri.

Omoloaga sa franceză Catherine Colonna urmează să efectueze o vizită la Berlin joi şi să partcipe la o reuniune cu miniştrii de Externe german, iordanian şi egiptean pe tema situaţiei în Orientul Mijllociu.

Emmanuel Macron urmează să efectueze – la 6 iunie – o vizită la Potsdam, în apropiere de Berlin.

Această vizită urmeză să fie consacrată, potrivit Palatului Élysée, ”pregătirii viitoarelor mari reuniuni europene şi internaţionale” – inclusiv a Summitului Noului Pact Financiar Mondial, prevăzut la Paris la 22 şi 23 iunie, summitului UE prevăzut la 29-30 iunie şi Summitului NATO de la 11 iulie.

Cele două guverne urmează să se reunească – în toamnă – în Germania, anunţă preşedinţia franceză, precizând că acest format de consultări interguvernamentale ”urmează să se repete anual, în vederea unei cooperări tot mai strânse între cele două ţări”.

”Este ca într-o căsătorie reuşită. Putem da mereu impulsuri noi, pentru ca să rămână bună şi intensă. Este exact ceea ce se întâmplă în relaţiile franco-germane”, a apreciat luni, în faţa presei, la Berlin, un purtător de cuvânt al Guvernului lui Olaf Schlolz, Steffen Hebestreit.

Vezi si alte articole...