luni, iulie 15, 2024

Este cutremur total în Austria! Anunțul venit chiar acum din România

ActualitateEste cutremur total în Austria! Anunțul venit chiar acum din România

Austria ar putea fi dată afară din spațiul Schengen. Anunțul a făcut de europarlamentarul Eugen Tomac, care a subliniat că legislația Schengen permite acest lucru, în situațiile în care „există un abuz de drept”.

Așadar, europarlamentarul PMP Eugen Tomac a vorbit despre scenariul în care Austria ar putea fi dată afară din spațiul Schengen. Totodată, acesta a vorbit și despre situația în care țara s-ar putea auto-suspenda.

„Acesta este un subiect important (n.red auto-suspendarea) și eu cred că cei din Consiliul European pot lua în calcul suspendarea Austriei din Spațiul Schengen. Legislația Schengen permite acest lucru, atunci când există un abuz de drept. Evident că nimeni nu-și dorește asta, pentru că afectează funcționarea Schengen. El este creat tocmai pentru a ajuta cetățenii europeni, nicidecum pentru a le îngrădi drepturile”, a declarat Eugen Tomac la DC News.

Austria ar putea fi dată afară din spațiul Schengen

De asemenea, europarlamentarul a explicat că guvernele pot solicita suspendarea funcționării spațiului Schengen pentru anumite țări, din motive excepționale. De exemplu, decizia poate fi luată din măsuri de securitate.

„Guvernele pot în anumite situații excepționale solicita acest lucru, anume suspendarea funcționării Spațiului Schengen pentru anumite țări, din măsuri de securitate, în cazuri de calamitate. Așa a fost în cazul pandemiei, când în multe țări s-a introdus controlul la frontiere”, a mai spus Eugen Tomac.

Acesta a subliniat și că o țara nu mai participă la ședințele de vot după ce își suspendă statutul de stat membru.

„Dacă îți suspenzi statutul de stat membru, evident că nu mai participi la ședința în care se dă acest vot. E o chestiune extrem de complexă și nu a fost pusă vreodată în aplicare. Juridic există instrumente prin care se pot gândi scenarii de lucru”, a mai spus Eugen Tomac.

România beneficiază de o mare susținere pentru aderarea la Schengen

Amintim că președintele Klaus Iohannis a declarat că intrarea României în Spațiul Schengen rămâne obiectiv naţional prioritar. Potrivit şefului statului, toată Europa susține România, cu excepția Austriei.

Această țară „face notă discordantă”. Șeful statului a punctat însă că în perspectivă, are speranţa că această chestiune să se rezolve. Potrivit președintelui, Charles Michel susţine aderarea sau intrarea României şi a Bulgariei în Schengen de mult timp.

„Preşedintele Consiliului (n.r. Charles Michel) susţine aderarea sau intrarea României şi a Bulgariei în Schengen de când îl cunosc, şi asta este de destul de mulţi ani, şi mulţi alţi politicieni. Cam toată Europa ne susţine, mai puţin Austria care face notă discordantă, dar în perspectivă, am speranţa că această chestiune să se rezolve”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

La rândul său, Marcel Ciolacu a avut întrevederi cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola și cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Printre subiectele discutate s-a numărat și aderarea României la Spațiul Schengen. Astfel, șeful Consiliului European și-a reconfirmat sprijinul pentru țara noastră.

Vezi si alte articole...