marți, decembrie 3, 2024

Estonia oferă Ucrainei muniție cu dispersie, folosită, deja, de Rusia. Occidentul le-a interzis

ExterneEstonia oferă Ucrainei muniție cu dispersie, folosită, deja, de Rusia. Occidentul le-a interzis

Estonia intenționează să transfere muniție cu dispersie către Forțele Armate ale Ucrainei, muniție interzisă prin Convenția internațională. Nici Ucraina și nici Rusia nu au semnat convenția.

Ucraina a cerut Estoniei să-i livreze muniție cu dispersie pentru a se apăra împotriva atacurilor Rusiei la scară largă.

„Estonia a decis să furnizeze Ucrainei cartușe de artilerie de 155 mm. Nu consider că este necesar să vorbesc despre detaliile acordurilor dintre forțele armate ale Estoniei și Ucrainei, în special despre numărul și gama de muniție”, potrivit ERR, care l-a citat pe pe ministrul Apărării Hanno Pevkur.

„Dacă vom furniza muniție cu dispersie pentru Ucraina, nu văd probleme aici acum, deoarece ambele părți folosesc astfel de muniție în luptele de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Hanno Pevkur.

Forțele de apărare estoniene au fost înarmate cu muniție cu dispersie de fabricație germană încă din anii ’90.

Aceste muniții vor permite forțelor ucrainene să atace mai eficient ținte mai mari, cum ar fi concentrarea de trupe și echipamente rusești pe câmpul de luptă.

Muniția cu dispersie este interzisă prin Convenția internațională, în 2010, dar nici Estonia, nici Ucraina, nici Rusia nu au aderat la aceasta, la fel ca Statele Unite, China, Israel și alte câteva țări.

Muniția cu dispersie este considerată deosebit de periculoasă pentru deoarece submunițiile nu detonează imediat, se transformă într-o mină și pot ucide sau schilodi oamenii în orice moment.

În luna decembrie a anului trecut, canalul de televiziune CNN a relatat că Statele Unite iau în considerare posibilitatea de a furniza muniție cu dispersie către Ucraina. În ultimele luni, oficialii ucraineni au solicitat în mod repetat Administrației Biden și membrilor Congresului să furnizeze armatei ucrainene acest tip de muniție.

Muniția cu dispersie constă în containere echipate cu bombe gravity, cartușe de artilerie, proiectile de rachetă și focoase de rachete tactice. În mod obișnuit, acestea explodează în aer și împrăștie zeci sau chiar sute de submuniții mici deasupra țintei. Acestea explodează la sol imediat sau mai târziu.

Potrivit colonelului Margo Grosberg, șeful Centrului de Informații al Forțelor de Apărare din estonia, pe baza diferitelor estimări, rușii ar putea să-și efectueze atacurile devastatoare între trei și nouă luni.

Potrivit datelor analitice, Rusia a reușit să producă încă 65 de rachete X-101 în jumătate de an.

„Acest lucru arată că elementele de înaltă tehnologie continuă să ajungă în Rusia”, a declarat Grosberg.

El nu exclude faptul că Rusia a primit elementele tehnologice necesare înainte de invazie.

„Dar acest lucru înseamnă că se produce muniție de înaltă precizie și probabil că va fi produsă pentru o perioadă foarte lungă de timp”, a declarat Grosberg.

După cum s-a raportat, o companie germană ar fi contribuit la dezvoltarea combustibilului pentru avioanele de vânătoare care au atacat Nipru și Kremenciuk.

În aceste condiții, când rușii atacă civili și infrastructură civilă, nu are de ce să-i fie refuzată Ucrainei înarmare cu muniții eficiente împotriva atacatorilor.

Vezi si alte articole...