marți, iunie 18, 2024

Eva Kaili, fost vicepreşedinte al Parlamentului European, ar fi primit 20 milioane de euro din Qatar

ActualitateEva Kaili, fost vicepreşedinte al Parlamentului European, ar fi primit 20 milioane de euro din Qatar

Detalii noi legate de scandalul Qatargate, care a zguduit din temelii Parlamentul European. Ce bani ar fi primit, de fapt, Eva Kaili, care a deţinut până nu demult funcţia de vicepreşedinte a acestei instituţii?

Nu ar fi numai cei 750.000 de euro în numerar găsiți în locuința sa și într-un troller încredințat tatălui.

Agenția greacă pentru combaterea spălării banilor cere statului Panama informații despre conturile Evei Kaili
Potrivit autorităților elene, majoritatea plăților din Qatar pentru a-l mitui pe fostul vicepreședinte al Parlamentului UE, Eva Kaili, au fost trimise de la Doha direct în conturi curente deschise în Panama și atribuibile europarlamentarului grec sau membrilor familiei sale, pentru un total de aproximativ 20 de milioane de euro.

Din acest motiv, Agenția de combatere a spălării banilor de la Atena a solicitat țării din America Centrală, de obicei reticentă în a furniza acest tip de informații autorităților străine, informații cu privire la eventualele transferuri de bani din Qatar către femeia care se află încă în închisoare împreună cu partenerul ei, asistentul parlamentar Francesco Giorgi, către fostul europarlamentar Antonio Panzeri și către secretarul general al ONG-ului „No Peace Without Justice”, Niccolò Figà-Talamanca.

Aceştia sunt considerați de anchetatori ca fiind în fruntea „organizației criminale” care acţiona în cadrul instituţiilor europene, pentru a influenţa voturile şi declaraţiile în favoarea Qatarului şi Marocului, notează jurnaliştii italieni de la Il Fatto Quotidiano.

Președintele Autorității grecești de combatere a spălării banilor, Haralampos Vourliotis, a trimis în ultimele zile o solicitare urgentă, prin care cere să fie informat despre existența unor conturi de aproximativ 20 de milioane de euro, scrie presa elenă.

Avocatul lui Kaili a dezmințit zvonurile despre un presupus cont deținut de europarlamentarul grec și de părinții ei la Banca Bladex din Panama.

Este scandal mare în Parlamentul European din cauza dosarului Qatargate

Vă reamintim că luni, 2 ianuarie, Parlamentul European a anunțat că a început o procedură de ridicare a imunității a doi eurodeputați. Decizia a fost luată în urma unei cereri realizată de către justiția belgiană, care investighează scandalul de corupție din Qatar.

Potrivit agenției de presă Reuters, două surse apropiate anchetei au mărturisit că cei doi eurodeputați sunt Marc Tarabella și Andrea Cozzolino.

Potrivit sursei citate anterior, Maxim Toller, avocatul lui Marc Tarabella, a anunțat că Tarabella este în favoarea ridicării imunității. Jurnaliștii nu au reușit să îl contacteze pe Andrea Cozzolino pentru a primi câteva declarații despre acest subiect.

În prezent, procurorii belgieni fac cercetări într-un dosar legat de presupuse sume de bani oferite pentru a influența deciziile Parlamentului European privind Qatar. În acest caz sunt cercetați și Francesco Giorgi și Eva Kaili, fost vicepreşedinte al legislativului european.

Vezi si alte articole...