duminică, septembrie 8, 2024

Executivul va aproba un contract de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii privind investiţiile în domeniul siguranţei rutiere

EconomieExecutivul va aproba un contract de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii privind investiţiile în domeniul siguranţei rutiere

„Proiectul ce face obiectul acestui împrumut constă în investiţii în şase locaţii potrivite pentru pasaje supra/subterane, având o valoare totală a investiţiei de 75 milioane euro, fără TVA; 40 de locaţii în care se recomandă construirea de sensuri giratorii, având o valoare totală a investiţiei de 18,2 milioane euro, fără TVA; 43 de locaţii în care se recomandă măsuri de canalizare/semnalizare, având o valoare totală a investiţiei de 6,82 milioane euro, fără TVA”, conform expunerii de motive a proiectului de act normativ.

Este estimat că proiectul va fi finalizat în anul 2027, data finală de disponibilizare a împrumutului fiind de până la 60 de luni de la data semnării contractului de finanţare.

Pe agenda şedinţei de miercuri de la Palatul Victoria este înscris şi un proiect de ordonanţă privind calitatea apei destinată consumului uman.

„Prezenta Ordonanţă a Guvernului reglementează calitatea apei destinată consumului uman având ca obiective: a) protejarea sănătăţii umane împotriva efectelor adverse ale contaminării apei destinate consumului uman, prin asigurarea calităţii ei de apă sanogenă şi curată; b) îmbunătăţirea accesului la apă potabilă”, conform documentului.

Şi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea legii 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular apare pe ordinea de zi a reuniunii de miercuri a Executivului.

„Conducătorii executivi ai societăţilor specializate de detectivi particulari trebuie să fie absolvenţi ai facultăţii de drept sau ai unei şcoli postliceale de detectivi ori să fi îndeplinit funcţia de poliţist ori lucrător în cadrul unei instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice sau securităţii naţionale cu grad de ofiţer”, conform proiectului de lege.

De asemenea, poate dobândi calitatea de detectiv particular persoana care „posedă cel puţin studii medii şi este absolventă a unei şcoli postliceale de detectivi sau a îndeplinit funcţia de poliţist ori lucrător în cadrul unor instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice sau securităţii naţionale ori este absolventă a unei instituţii de învăţământ superior şi a absolvit un curs în specialitatea detectiv particular”, mai indică sursa citată.

Guvernul va modifica, printr-un proiect de ordonanţă,  o serie de articole din OUG 41/2010 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei în construcţii.

Astfel, este menţinută „procedura de excepţie de desfiinţare a construcţiilor executate ilegal – fără autorizaţie de construire sau fără respectarea prevederilor acesteia – şi termenele instituite, însă atribuţia privind aplicarea procedurii revine autorităţilor administraţiei publice locale competente; se instituie posibilitatea înmânării somaţiei altei persoane decât proprietarul construcţiei, aflate la locul situării construcţiei şi care are legătură cu executarea lucrărilor de construcţii, care este obligată să o transmită de îndată proprietarului construcţiei”.

De asemenea, este detaliată, prin actul normativ, procedura de înmânare a somaţiei – telefax, poştă electronică sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia -, în acord cu procedura de înmânare a acelor procedurale instituită de dispoziţiile Codului de procedură civilă, se arată în nota de fundamentare”.

Un alt proiect de ordonanţă este cel care stabiliştete destinaţia unor sume restituite în contul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii.

Proiectul de hotărâre  privind indicatorii tehnico-economici care vizează realizarea unei conexiuni feroviare cu Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” Timişoara este şi el pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului.

Un alt proiect de hotărâre stabileşte plafonul maxim al cheltuielilor privind locuinţa de serviciu, cheltuielilor de cazare şi deplasare a prefecţilor şi subprefecţilor, aferente anului 2023.

„În anul 2023, pentru fiecare funcţie de prefect, respectiv de subprefect, plafonul maxim privind cheltuielile pentru locuinţa de serviciu, cheltuielile pentru cazare şi cheltuielile pentru deplasarea dus-întors între municipiul în care are sediul instituţia prefectului şi localitatea în care îşi au domiciliul prefectul şi subprefectul este de 18.000 lei, respectiv 1.500 lei lunar. Plafonul maxim se aplică de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri până la data de 31 decembrie 2023”, arată proiectul de lege.

Alt proiect de hotărâre pe agendă este cel privind scoaterea din rezervele de stat şi acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru Ucraina, în vederea asigurării protecţiei populaţiei în contextul conflictului din Ucraina. Este vorba despre produse alimentare în valoare de 412.387,20 lei, fără TVA, exclusiv transportul.

Un alt proiect de hotărâre vizează organizarea, funcţionarea şi repartizarea numărului de posturi pentru Garda Forestieră Naţională şi Gărzile forestiere.

GUvernul va adopta şi Strategia naţională privind educaţia pentru mediu şi schimbări climatice 2023 – 2030.

De asemenea, Executivul va aproba memorandumul cu tema – încadrarea ajutorului de stat regional ad-hoc solicitat de NOKIAN TYRES PLC pentru realizarea unui proiect de investiţii, constând în construirea unei noi fabrici de producţie de anvelope în Oradea, judeţul Bihor în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român

Vezi si alte articole...