marți, aprilie 23, 2024

Explozie de vânzări imobiliare în noiembrie. Piața pare a sta pe baze solide, deși ipotecile au scăzut, numărul tranzacțiilor a crescut

ImobiliareExplozie de vânzări imobiliare în noiembrie. Piața pare a sta pe baze solide, deși ipotecile au scăzut, numărul tranzacțiilor a crescut

În luna noiembrie 2022 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 61.659 de imobile, cu 1.732 mai multe față de luna octombrie, potrivit ANCPI. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna noiembrie este cu 4.095 mai mare față de perioada similară a anului 2021.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în noiembrie 2022, în București – 13.333, Ilfov – 3.491 și Brașov – 3.470. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Olt – 219, Teleorman – 243 și Călărași – 301.

Numărul ipotecilor, la nivel național, în noiembrie 2022, a fost de 22.680, cu 2.720 mai mic față de noiembrie 2021. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 4.993, Ilfov – 1.983 și Timiș – 1.420. La polul opus se află județele Covasna – 58, Harghita – 63 și Sălaj – 68.

Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a unsprezecea lună a anului 2022 sunt Dolj – 1.088, Galați – 805 și Buzău – 789.

Ce e interesant e faptul că numărul creditelor ipotecare scade, în București, cea mai mare piață rezidențială din România, acestea reprezentand doar ceva mai mult de o treime din totalul tranzacțiilor.

Înseamnă asta că a crescut numărul investitorilor privați care cumpără apartamente pentru a le închiria, pe model deja consacrat? Deocamdată, cel puțin, mai ales că piața chiriilor e sub presiunea majorării chiriilor și a costurilor de locuire, e relativ puțin credibil.

„Piața rezidențială locală se află de mai mult timp pe radarul marilor proprietari de apartamente din Europa Centrală și de Vest, însă România este o piață tradițional de proprietari. Cu toate acestea, dezvoltarea economiei locale și a clasei de mijloc, inclusiv din punct de vedere al mobilității, va duce in viitor la o cerere tot mai ridicată pe segmentul de închirieri / proiecte noi”, spune pentru Business Cover, Gabriel Voicu, vicepreședinte al consultantului imobiliar SVN Romania.

Gabriel Voicu, SVN

Potrivit acestuia, tranzacțiile în scop investițional, fie în vederea obținerii unui yield anual din închiriere fie pentru revânzare, dețin un procent de cel mult 15% din totalul tranzacțiilor din București și împrejurimi.

„Nu considerăm că anii următori vor aduce o schimbare din acest punct de vedere – piața rezidențială este una formată din cumpărători finali, cu o nevoie locativă pe care doresc să o satisfacă”, explică Voicu.

Piața rezidențială nu e scutită de probleme, dar, momentan, nimic catastrofal

Livrările de locuințe în regiunea București – Ilfov se vor reduce, cel mai probabil, în 2023. Conform lui Voicu, SVN a identificat peste 27.000 de locuințe care erau în construcție în București și împrejurimi la începutul lui 2022, acest an putând să aducă un rezultat de livrări similar cu cel din 2021 – adică aproximativ 22.000 de locuințe livrate, un rezultat care a stabilit un record anul trecut.

Desigur, rezultatul este mereu influențat de întocmirea actelor de recepție și se pot obține diferențe față de estimările inițiale. Față de alți ani, am identificat un număr mai redus de proiecte demarate în trimestrele trei și patru, deci 2023 ar urma să aducă un număr mai redus de finalizări.

Din punctul de vedere al tranzacțiilor, numărul de case și apartamente vândute în primele 11 luni în București și împrejurimi este cu 11,1% mai mare față de rezultatul similar din 2021, potrivit statisticilor oficiale publicate de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Și în ciuda alarmiștilor, acest rezultat reprezintă o creștere față de 2021, anul record al pieței locale, care s-a încheiat cu un plus de 37% a numărului de tranzacții comparativ cu 2020. Care și el s-a încheiat cu un plus anual de 5%.

Deci piața va debuta în 2023 cu o creștere totală de +55% a numărului de locuințe vândute în București și împrejurimi comparativ cu perioada pre-pandemică. Acest plus, de 55%, trebuie avut în vedere când se va analiza orice rezultat care se va înregistra în 2023.

„Adițional, trebuie avut în vedere că peste 50% din tranzacții se fac cu cash, fără a apela la o finanțare bancară. Nu în ultimul rând, livrările de locuințe reprezintă sub o treime din totalul pieței rezidențiale dintr-un an, deci evoluția anumitor segmente de piață nu ar trebui privită ca sinonimă cu evoluția pieței în întregul său – tocmai de aceea considerăm că este dificil de realizat estimări referitoare la evoluția prețurilor”, conchide Voicu.

Vezi si alte articole...