miercuri, decembrie 6, 2023

Exporturile maritime continuă la Marea Neagră, în urma unui atac sângeros vizând o navă civilă, anunţă Kievul. Ucraina a exportat din august ”3,3 milioane de tone de produse agricole şi metal”

EconomieExporturile maritime continuă la Marea Neagră, în urma unui atac sângeros vizând o navă civilă, anunţă Kievul. Ucraina a exportat din august ”3,3 milioane de tone de produse agricole...

”Treficul maritim continuă spre şi dinspre” porturile Odesa, Ciornomorsk şi Pivdeni, a anunţat ministrul ucrainean al Infrastructurii Oleksandr Kubrakov.

”Şase nave, cu 231.000 de tone de produse agricole la bord” au plecat din aceste porturi, iar alte cinci aşteaptă să intre”, a anunţat el.

Ucraina a deschis în august un culoar maritim între porturile sale din sud şi Bosfor, la Marea Neagră, la câteva săptămâni după ce Moscova a ieşit din Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, încheiat cu Rusia în iulie 2022 în urma unei medieri a ONU şi Turciei, considerat vital în alimentaţia mondială.

Începând din august, Ucraina a exportat la Marea neagră ”3,3 milioane de tone de produse agricole şi metal”, potrivit lui Oleksandr Kubrakov.

Însă circulaţia maritimă este riscantă.

Miercuri, armata ucraineană a acuzat Rusia de lovirea unei nave civile care intra într-un port din regiunea Odesa, soldat cu moartea unui angajat al portului şi rănirea a trei membri ai echipajului.,

Coordonatoarea umanitară ONU pentru Ucraina Denise Brown s-a declarat joi ”indignată” de atacarea acestei nave.

Ea a deplâns consecinţe ”dezastruoase asupra economiei ucrainene” a unor ”atacuri ruse brutale şi neîncetate vizând infrastructuri portuare”.

Armata rusă a desfăşurat în august şi septembrie o campanie intensivă de atacuri asupra infrastructurii cerealiere şi portuare ucrainene, un mijloc de a bloca toate exporturile, acuză Kievul.

Moscova a anunţat în mai multe rânduri, la rândul său, că ţinteşte numai ţinte militare.

Vezi si alte articole...