duminică, februarie 25, 2024

Fermierii polonezi vor să blocheze din nou frontiera cu Ucraina. Graniţa dintre Olanda şi Belgia a fost blocată vineri. Protestele cuprind şi Grecia. Agricultorii din Franţa pun capăt deocamdată acţiunii lor

EconomieFermierii polonezi vor să blocheze din nou frontiera cu Ucraina. Graniţa dintre Olanda şi Belgia a fost blocată vineri. Protestele cuprind şi Grecia. Agricultorii din Franţa pun capăt deocamdată...

Sindicatul Solidaritatea a precizat că, în afară de blocarea punctelor de trecere cu Ucraina, a planificat blocări temporare ale drumurilor din întreaga ţară între 9 februarie şi 10 martie.

„Răbdarea noastră s-a epuizat. Poziţia Bruxelles-ului în ultima zi a lunii ianuarie 2024 este inacceptabilă pentru întreaga noastră comunitate agricolă”, a declarat sindicatul polonez Solidaritatea într-o declaraţie datată joi. „În plus, pasivitatea autorităţilor poloneze în ceea ce priveşte importul de produse agricole şi alimentare din Ucraina nu ne lasă altă opţiune decât să declarăm o grevă generală”, au comunicat fermierii polonezi.

Dacă fermierii din Franţa, Belgia, Portugalia, Grecia şi Germania au protestat faţă de constrângerile impuse de UE în cadrul măsurilor de combatere a schimbărilor climatice, precum şi faţă de creşterea costurilor şi a concurenţei neloiale, fermierii polonezi au fost deosebit de vehemenţi cu privire la impactul importurilor de alimente ieftine din Ucraina vecină.

Comisia Europeană a declarat că ascultă cu atenţie preocupările exprimate de agricultori în cadrul protestelor care au loc în mai multe state membre. „În ceea ce priveşte preocupările specifice prezentate de fermieri în prezent, Comisia evaluează posibilele etape următoare”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei într-un răspuns la solicitarea Reuters.

Ministerul polonez al Agriculturii nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail.

O altă organizaţie a fermierilor polonezi blocase anterior un punct cheie de trecere a frontierei cu Ucraina, dar protestul a fost suspendat pe 6 ianuarie, după ce noul guvern a acceptat cererile sale.

Pe de altă parte, presa poloneză a relatat că fermierii germani, susţinuţi de fermieri polonezi, au blocat părţi ale frontierei cu Polonia.

Frustrarea fermierilor europeni a atins punctul culminant la Bruxelles, joi, când agricultorii au aruncat cu ouă în Parlamentul European, au dat cu petarde şi au provocat incendii, cerând liderilor UE să facă mai mult pentru a-i ajuta.

Protestele au izbucnit în mai multe ţări, expunând furia faţă de preţurile scăzute ale produselor, creşterea costurilor, importurile ieftine şi constrângerile impuse de eforturile UE de combatere a schimbărilor climatice.

Fermierii au blocat vineri graniţa dintre Olanda şi Belgia şi au ocupat drumuri în Grecia. Un site guvernamental de trafic arăta că blocajele de pe trei autostrăzi cheie de la graniţa Olandei cu Belgia au rămas în vigoare vineri seara.

„Politica Agricolă Comună (PAC) a devenit treptat o politică ecologică comună, fără nicio recunoaştere pentru noi, producătorii de alimente”, s-a plâns într-un comunicat sindicatul belgian al fermierilor ABS.

În replică, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru comerţ şi agricultură, Olof Gill, a declarat că sprijinul Comisiei pentru sectorul agricol este o constantă a UE şi că pentru perioada 2023-2027, peste 300 de miliarde de euro vor fi distribuite fermierilor europeni în cadrul PAC.

În portul belgian Zeebrugge – punct important pentru importurile de maşini şi unele produse proaspete din Marea Britanie şi din alte părţi – fermierii au început vineri seara să ridice o blocadă care a început miercuri şi a lăsat imobilizate în afara portului 2.000 de camioane. Printre producătorii de automobile care trimit livrări prin Zeebrugge se numără Tesla, BMW, Mercedes, Hyundai şi Volvo. Portul a declarat că se va concentra acum pe aducerea camioanelor în port sau într-o zonă de parcare temporară de la aeroportul Ostende.

De asemenea, fermierii au organizat blocaje în centrul şi nordul Greciei, cerând o scutire permanentă de taxe pe motorină şi despăgubiri mai rapide pentru pierderile cauzate de inundaţii.

În Portugalia, unde tractoarele au blocat joi cel puţin trei drumuri care leagă Portugalia de Spania, un drum din regiunea sudică Alentejo, în apropiere de graniţă, a rămas blocat vineri, iar fermierii au organizat marşuri lente în mai multe locuri.

Fermierii spanioli au declarat la începutul acestei săptămâni că vor ieşi şi ei în stradă în februarie pentru a protesta faţă de reglementările europene şi faţă de lipsa de sprijin guvernamental.

În schimb, fermierii francezi au început să ridice blocajele după ce guvernul le-a făcut noi concesii, iar în România, premierul Marcel Ciolacu şi reprezentanţii fermierilor şi transportatorilor au semnat, vineri la Palatul Victoria, un acord prin care să se pună capăt de îndată acţiunilor de protest.

Fermierii francezi demontau vineri baricadele din zeci de locuri, inclusiv de pe mai multe autostrăzi care duc spre Paris, după ce au primit mai multe promisiuni din partea guvernului. „Cel mai rău punct al crizei a trecut, dar problemele cu care trebuie să ne confruntăm acum sunt în faţa noastră”, a declarat ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, la televiziunea CNEWS.

Fermierii francezi au declarat că guvernul preşedintelui Emmanuel Macron trebuie acum să acţioneze rapid în ceea ce priveşte promisiunile sale, care au inclus renunţarea la planurile de creştere a taxelor pentru motorina pentru tractoare, o relaxare a reglementărilor privind pesticidele, o pauză în ceea ce priveşte noile reguli privind terenurile în pârloagă şi mai multe controale de siguranţă pentru importurile de alimente.

„Deocamdată, o lăsăm mai moale, dar nu vom renunţa. Suntem obişnuiţi să auzim discursuri frumoase, iar acestea nu sunt întotdeauna respectate, aşa că ar fi bine să fim atenţi”, a avertizat un fermier francez.

Vezi si alte articole...