sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ferocitatea Rusiei și rezistența Ucrainei în cifre, la 2 ani de război. Costurile conflictului de la granița României

ActualitateFerocitatea Rusiei și rezistența Ucrainei în cifre, la 2 ani de război. Costurile conflictului de la granița României

Doi ani s-au scurs deja de la momentul în care forțele Rusiei au invadat Ucraina la ordinul lui Vladimir Putin. Descris de liderul de la Kremlin drept „un un război civil între frați”, conflictul armat de la granița României a curmat numeroase vieți.

Soldați, bătrâni, femei sau copii au murit în acest război, deși președintele Rusiei a declarat că „rușii și ucrainenii sunt, în esență, un singur popor”.

Din 24 februarie 2022 și până în prezent, peste 500.000 de militari ruși și ucraineni au fost uciși sau răniți în acest război, informează army-technology.com.

Cele mai multe dintre victime aparțin armatei lui Putin. De la startul confruntării militare și până în prezent, forțele ruse au înregistrat în jur de 350.000 de morți și de răniți, potrivit sursei citate. Kievul susține că cifra este însă mult mai mare.

Și Ucraina a suferit pierderi importante. Aproximativ 200.000 dintre apărătorii săi au murit sau au fost răniți pe front.

Deși se știe că printre victime se numără și etnici români, Kievul nu a anunțat câți dintre aceștia au murit sau au fost răniți în timp ce apărau Ucraina cu arma în mână.

Câți civili au murit în războiul declanșat de Putin în Ucraina

Din păcate, în războiul pornit de Vladimir Putin au murit sau au fost răniți și numeroși civili. Printre victime se numără bătrâni, copii sau chiar femei însărcinate, care au purtat o singură “vină”: s-au născut într-o țară care nu mai vrea să stea sub papucul Moscovei.

Numai până la sfârșitul anului 2023, cel puțin 10.000 de civili, dintre care peste 560 de copii, au fost uciși. De asemenea, peste 18.500 de persoane au fost rănite, potrivit site-ului reliefweb.int, care citează United Nations Human Rights Monitoring Mission in Ukraine (HRMMU).

Desigur, numărul victimelor civile a continuat să crească la începutul acestui an.

Peste 100.000 de crime de război comise de ruși
Ferocitatea Rusiei este demonstrată și de numeroasele crime de război pe care soldații lui Putin le-au comis pe teritoriul Ucrainei.

De la începutul invaziei, trupele ruse au comis peste 100.000 de crime de război.

În august 2023, autoritățile ucrainene au anunțat că au înregistrat deja 100.666 de crime de război, potrivit ukrinform.net.

Prin intermediul lui Yurii Bielousov, şeful Departamentului pentru Crime de Război al Parchetului General al Ucrainei, Kievul a acuzat Rusia de genocid și a cerut ca acest lucru să fie recunoscut oficial de Curtea Penală Internațională.

Milioane de ucraineni au fugit din calea armatei lui Putin

Speriați, înfometați și dornici să-și salveze viețile, milioane de ucraineni au fugit din calea forțelor ruse. Unii au mers în zone din țară care nu au fost afectate de război, iar alții au ales să treacă granița și să-și clădească un viitor în pace, printre străini binevoitori.

În prezent, 4,2 milioane de refugiați din Ucraina sunt înregistrați în vederea protecției temporare sau a unui regim similar în Uniunea Europeană, conform datelor oficiale.

Rusiei

Mulți ucraineni și-au luat copiii și au fugit din calea forțelor ruse. Foto: Profimedia

La rândul lor, foarte mulți ruși și-au părăsit țara după începerea războiului. Conform datelor furnizate de ISW, între 800.000 și 900.000 de persoane au plecat din Rusia după ce forțele Moscovei au invadat Ucraina. Dintre aceștia, în jur de 700.000 au fugit din țară după ce liderul de la Kremlin a ordonat mobilizarea militară parțială în septembrie 2022.

O linie de front uriașă, de peste 1.000 de kilometri

În prezent, linia activă a frontului se întinde pe aproximativ 1.300 de kilometri, potrivit lui Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zedlenski.

Rusiei

Frontul din Ucraina, în decembrie 2023. Hartă publicată de serviciile de informații britanice. Foto: defenseromania.ro

„Întreaga linie a frontului este de 1.300 de kilometri, iar luptele au loc pe o lungime situată între 600 şi 800 de kilometri”, spunea, la finalul lunii ianuarie, Podoliak, citat de defenseromania.ro.

Forțele ruse controlează peste 15% din teritoriul Ucrainei

După doi ani de război, armata rusă ocupă 18% din teritoriul Ucrainei, potrivit Council on Foreign Relations, o organizație americană non-profit.

Din păcate pentru forțele Kievului, contraofensiva lansată anul trecut a adus câștiguri teritoriale minore. Ba mai mult, în ultimele săptămâni, rușii au reușit să avanseze în unele zone ale frontului. Cel mai recent succes bifat de armata lui Putin a fost înregistrat în Avdiivka, oraș din estul Ucrainei. Acolo, rușii au arborat un steag pe care a fost imprimat chipul “Țarului de la Kremlin”, Vadimir Putin.

Rusiei

Un steag care îl înfățișează pe Vladimir Putin a fost pus pe o clădire avariată din Avdiivka. Foto: Profimedia

Câți bani a cheltuit Rusia în doi ani de război

Războiul început de Putin în Ucraina are prețul său. Doar în primele 18 luni de conflict militar, Rusia a cheltuit peste 167,3 de miliarde de dolari, informează Modern Diplomacy, care citează Forbes.

Potrivit sursei citate, Moscova pune la bătaie 300 de milioane de dolari pe zi pentru războiul din Ucraina.

Astfel, un calcul simplu arată că rușii au depășit de mult 200 de miliarde de dolari investiți în conflictul militar de la granița României.

Pagube uriașe suferite de Ucraina

În urma războiului pornit de ruși la ordinul lui Putin, Ucraina a suferit până acum pagube directe de aproape 152 de miliarde de dolari, potrivit ONU. Cele mai multe au fost înregristrate în regiunile Donețk, Harkov, Lugansk, Zaporojie, Herson și Kiev.

Alte câteva zeci de miliarde de euro reprezintă pierderi înregistrate înregistrate în sectorul agricol.

Rusia nu mai are access la peste jumătate din rezervele sale valutare

În februarie 2022, Rusia avea rezerve valutare internaționale în valoare de 579 de miliarde de euro. În urma sancțiunilor impuse de Occident după invadarea Ucrainei, mai mult de jumătate din acestea au fost înghețate în bănci din toată lumea.

Mai exact, potrivit estimărilor, 300 de miliarde de dolari din activele rusești au fost înghețate de la începutul războiului, scrie The Guardian.

UE, sprijin consistent pentru Ucraina

Ucraina nu a fost lăsată singură în fața agresiunii ruse. Atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite ale Americii au ajutat consistent țara lui Zelenski.

Sprijinul militar oferit Ucrainei de Uniunea Europeană în cei doi ani de război se ridică la 28 de miliarde de euro, conform datelor oficiale.

În total, până acum, asistența globală a UE și a statelor membre pentru Ucraina se ridică la 85 de miliarde de euro.

În acest an, UE va debloca alte 20 de miliarde de euro pentru Ucraina, a anunţat recent şeful diplomaţiei europene, Josep Borell.

Valoarea ajutorului militar oferit Ucrainei de către SUA

În lupta de apărare a Ucrainei, americanii au jucat un rol cheie în cei doi ani de război.

În domeniul ajutorului militar, SUA a fost principalul furnizor al Ucrainei, contribuind cu peste 47 de miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2023.

În total, până la finalul anului trecut, administraţia Biden a deblocat peste 76 de miliarde de dolari sub formă de asistenţă acordată Ucrainei, conform Agerpres.

Concluzii după doi ani de război

Conform unei analize a Centrului pentru Acţiune Preventivă dată publicităţii la începutul lunii februarie, în doi ani de război, Ucraina a reuşit să recucerească 54% din teritoriile sale ocupate.

Această analiză mai arată că, în timpul contraofensivei declanșate în 2023, forțele Kievului au obţinut câştiguri teritoriale minore, iar liniile frontului au rămas stabile timp de aproape un an.

Ambele tabere şi-au consolidat poziţiile, făcând dificil orice progres major.

Războiul din Ucraina a tensionat semnificativ relaţiile dintre SUA şi Rusia şi a crescut riscul unui conflict european mai larg, arată Centrul pentru Acţiune Preventivă, citat de Agerpres.

Tensiunea între Rusia şi ţări vecine, membre ale NATO, este posibil să crească, fapt ce ar duce, cel mai probabil, la implicarea SUA, în virtutea angajamentelor de securitate ale alianţei nord-atlantice.

Războiul va avea, de asemenea, ramificaţii mai largi pentru cooperarea viitoare în chestiuni critice precum controlul armelor, securitatea cibernetică, neproliferarea nucleară, stabilitatea economică globală, securitatea energetică, contraterorismul şi soluţiile politice în Siria, Libia şi în alte zone.

În plus, izolarea Rusiei nu numai că a destabilizat pieţele globale de energie şi resurse, dar a împins ţara condusă de Putin să caute legături strategice mai puternice cu acele state (China, de exemplu) care încă sunt dispuse să colaboreze cu ea, în mare parte în opoziţie cu Occidentul.

Vezi si alte articole...