luni, iunie 17, 2024

Finanțări de 150.000 de euro pentru IMM-urile care vor să își monteze stații electrice

EconomieFinanțări de 150.000 de euro pentru IMM-urile care vor să își monteze stații electrice

IMM-urile, inclusiv barurile, hotelurile și restaurantele, vor putea accesa finanţări de 150.000 de euro pentru construirea de staţii de reîncărcare a mașinilor electrice şi pentru sisteme alternative de încălzire-răcire, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„După cum ştiţi, eligibile sunt întreprinderile mici şi mijlocii, inclusiv activităţile din domeniul HoReCa. Valoarea finanţării creşte de la 100.000 de euro/beneficiar la 150.000 euro. De asemenea, puterea instalată eligibilă este crescută până la 150 de kilowaţi şi continuăm să finanţăm staţiile de încărcare. Introducem ca noutate finanţarea sistemelor alternative de încălzire – răcire”, a afirmat Burduja.

Finanțările vor fi acordare prin Programul Electric Up 2, inițiativă aflată la a doua ediție și care dispune de alocări de 90 milioane de euro.

În prima ediţie a programului au fost finanţați aproape 1.880 de beneficiari.

Hartă pentru mașini electrice

Ministrul Energiei a anunţat și lansarea, pe siteul instituției, a unei hărţi informative cu punctele de reîncărcare a maşinilor electrice.

Harta a fost realizată în parteneriat cu Asociaţia Naţională de Mobilitate Electrică, Asociaţia Municipiilor din România, Uniunea Consiliilor Judeţene din România şi Asociaţia Comunelor din România.

Uniunea Europeană intenționează să stimuleze înmatricularea a 75 de milioane de maşini electrice înmatriculate până în 2030 şi își dorește să existe staţii de încărcare rapidă din 60 în 60 de kilometri pe drumurile principale de pe continent.

Vezi si alte articole...