joi, mai 23, 2024

Florin Spătaru: Bugetul anului 2024 va fi construit pe asigurarea fondurilor pentru sectoarele prioritare: 2,6% din PIB pentru Ministerul Educaţiei, 90 de miliarde de lei pentru Ministerul Sănătăţii, fonduri pentru pensii

EconomieFlorin Spătaru: Bugetul anului 2024 va fi construit pe asigurarea fondurilor pentru sectoarele prioritare: 2,6% din PIB pentru Ministerul Educaţiei, 90 de miliarde de lei pentru Ministerul Sănătăţii, fonduri...

”Bugetul anului 2024 va fi construit pe de o parte prin asigurarea fondurilor necesare pentru sectoarele prioritare şi aici vorbim de 2,6% din PIB pentru Ministerul Educaţiei, de o sumă de 90 de miliarde de lei pentru Ministerul Sănătăţii şi asigurarea fondurilor necesare pentru pensii”,a declarat în emisiunea România Politică, de la Prima News, Florin Spătaru, fost ministru al Economiei şi consilier al premierului Marcel Ciolacu.

El a precizat că Guvernul se bazează pe o absorbţie a fondurilor europene, în 2024, de 10 miliarde de euro dar şi pe o creştere economică.

”Despre bugetul pentru sănătate, el a precizat că vorbim de aproximativ 5% ca şi alocare din PIB, pentru că este vorba şi de bani pentru asigurarea programelor de sănptate şi investiţiile în spitale”.

Despre majorările de pensii şi salarii de anul viitor, Florin Spătaru a declarat că creşterile pensiilor se vor face în primă fază la 1 ianuarie, 13,8%, rata inflaţiei iar impactul este între 15 şi 20 de miliarde.

”În septembrie vom avea recalcularea pensiilor, o parte din pensionari vor câştiga sume la pensie”, a arătat el, precizând că sunt şi persoane care, prin recalcularea noilor formule, au o pensie mai mare decât cea calculată prin noua formulă. ”Asta nu înseamnă că ei vor avea o scădere a pensiilor, vor rămâne aşa până se va elimina acest decalaj”, a explicat fostul ministru.

Vezi si alte articole...