miercuri, aprilie 17, 2024

Fluorul: prieten sau dușman pentru dinții copilului între 1 și 3 ani?

MedicalFluorul: prieten sau dușman pentru dinții copilului între 1 și 3 ani?

Fluorul: Un element esențial pentru sănătatea dinților, dar doza este cheia!

Prieten:

Fluorul ajută la întărirea smalțului dentar, făcându-l mai rezistent la carii. Este recomandat pentru prevenirea cariilor, o problemă frecventă la copiii mici. Este prezent în mod natural în apă potabilă, anumite alimente și paste de dinți.

Dușman:

Supradozajul de fluor poate duce la fluoroză dentară, o afecțiune care afectează aspectul dinților. Simptomele fluorozei includ pete albe sau maro pe smalț, dinți slab dezvoltați sau deformați. Riscul de fluoroză este mai mare la copiii mici, deoarece înghit mai multă pastă de dinți.

Recomandări:

Pentru copiii între 1 și 3 ani:

Se recomandă folosirea unei paste de dinți cu conținut scăzut de fluor (500 ppm). Cantitatea de pastă de dinți recomandată este mărimea unui bob de mazăre. Supravegherea copilului la periaj este esențială pentru a evita înghițirea pastei de dinți.

Rețineți Nu administrați suplimente cu fluor copiilor mici fără a consulta medicul pediatru. Asigurați-vă că apa potabilă are un nivel adecvat de fluor.

Surse de fluor:

Pastă de dinți cu fluor: Alegeți o pastă de dinți cu un conținut scăzut de fluor (500 ppm) specială pentru copii.

Apă potabilă: Verificați la compania de apă potabilă locală nivelul de fluor din apa de la robinet.

Alimente: Unele alimente bogate în fluor includ peștele, carnea roșie, ouăle și legumele verzi cu frunze.

Concluzie:

Fluorul este un element important pentru sănătatea dinților copiilor, dar este esențial să se utilizeze doza corectă pentru a evita riscul de fluoroză. Consultați medicul pediatru pentru recomandări specifice legate de fluor și îngrijirea orală a copilului dumneavoastră.

Vezi si alte articole...