FMI a recomandat guvernului să introducă taxa pe carbon, valabilă atât pentru mașinile care merg pe carburanți clasici, cât și pentru locuințe, în funcție de sursa de încălzire și gradul de poluare. Costul pentru o gospodărie ar crește și cu aproape 50%.
Fondul Monetar Internațional (FMI) vrea ca românii să plătească un nou bir și recomandă guvernului să introducă taxa pe carbon, care să aducă mai mulți bani la buget, anunță TVR Info.
Taxa de carbon, care ar urma să se aplice în toată Uniunea Europeană începând cu anul 2027, este valabilă în transporturi, dar și pentru clădiri și spații de locuit.
Experții în energie susțin că o astfel de taxă va majora considerabil costurile unei gospodării și va genera scumpiri în lanţ la toate produsele şi serviciile.
Astfel, taxa pe carbon s-ar putea aplica deopotrivă pentru vehiculele care consumă combustibili clasici, dar și pentru locuințe, în funcție de sursa de încălzire folosită și de gradul de poluare. Iar FMI recomandă guvernului să folosească banii astfel obținuți pentru a reduce deficitul bugetar.
Costurile pentru o casă încălzită cu lemne cresc cu aproape 50%
Calculele făcute de specialiști arată că emisiile de dioxid de carbon pentru locuințe variază între două și șase tone pe an, iar costul unui certificat de CO2 este de aproximativ 80 de euro pe tonă.
Din datele experților în energie rezultă că românii care dețin un apartament cu 2 sau cu 4 camere ori o casă care se încălzește cu gaze naturale ar putea plăti, pe an, cu 26% mai mult decât acum. Pentru o casă încălzită pe lemne, costurile ar urma să crească cu 48% față de nivelul actual. Asta înseamnă între 800 și 4.680 de lei în plus anual la întreținerea locuinței.
Taxa pe carbon ar însemna și creșterea cheltuielilor de întreținere a autovehiculelor. Estimările experților arată că, pentru o mașină obișnuită, costurile suplimentare ar putea ajunge și la 800 de lei pe an.