miercuri, aprilie 17, 2024

Fondul suveran norvegian pierde 92 de milioane de dolari din cauza unei greşeli într-un tabel Excel, de două ori mai mult decât în zece ani

EconomieFondul suveran norvegian pierde 92 de milioane de dolari din cauza unei greşeli într-un tabel Excel, de două ori mai mult decât în zece ani

O greşeală administrativă – o virgulă – este cea care costă fondul, unul dintre cele mai importante din lume, reprezentând 1,5% din capitalizarea bursieră mondială.

În februarie 2023, o greşeală a fost comisă într-un tabel Excel de calcul al unui indice financiar.

Greşeala a fost corectată imediat, însă a răul a fost făcut, iar fondul a pierdut 92 de milioane de dolari (86 de milioane de euro), potrivit FT.

”Acesta un exemplu bun al modului în care chiar şi cele mai mici imprecizii operaţionale pot avea consecinţe uriaşe, atunci când gestionezi unul dintre cele mai mari fonduri de capitaluri din lume”, apreciază Norges Bank Investment Management.

În realitate, aceste 92 de milioane de dolari par derizorii faţă de cele 1.500 de miliarde de dolari (1.400 miliarde de euro) ale activelor fondului suveran, prezent în aproximativ 9.000 de întreprinderi.

Autorul greşelii şi superiorii săi au primit un e-mail de la şeful fondului, Nicolai Tangen, care dedramatizează situaţia.

”Sunt lucruri care se întâmplă. Sunteţi super-profesionişti şi contribuiţi totodată la succesul întreprinderii. Nu lăsaţi acest lucru să vă strice weekendul. Înainte, cu capul sus!”, le scrie el.

Vezi si alte articole...