joi, noiembrie 30, 2023

FOTO APOCALIPTIC: Magazinul Unirea din București a ajuns precum o epavă bântuită. Restricțiile COVID i-au pus capac | EXCLUSIVITATE

MedicalFOTO APOCALIPTIC: Magazinul Unirea din București a ajuns precum o epavă bântuită. Restricțiile COVID i-au pus capac | EXCLUSIVITATE

Magazinele Unirea și Cocor din București erau pe vremea lui Nicolae Ceaușescu două dintre cele mai importante repere ale comerțului românesc, în special pentru industria modei. Astăzi, puțină lume le mai calcă pragul. Nici întreprinzătorii nu prea mai au încredere că deschiderea unui punct de lucru într-unul dintre cele două centre comerciale ultracentrale va fi o decizie înțeleaptă, deci profitabilă.

Mall-urile din ziua de azi, din Capitală, mai mereu pline până la refuz, sunt strămoșii centrelor comerciale menționate. De exemplu, cel mai mare, Unirea, era pe vremuri împânzit cu vitrine cu fel de fel de articole, bijuterii, obiecte pentru casă, dar în special piese vestimentare. Nu avea spații de mâncat sau cinematograf, însă cu timpul, s-a dezvoltat. Au fost amenajate restaurante, care au funcționat până de curând.

Cadru post-apocaliptic în magazinul Unirea, din București

Perioada COVID a produs un șoc puternic în cazul magazinului Unirea. Dacă până la lockdown aproape toate spațiile erau închiriate, acum maximum 50% mai au chiriaș. Un mare magazin de electronice și electrocasnice, un important magazin cu încălțăminte, s-au tirat din centrul comercial. De asemenea, toate restaurantele s-au închis.

La etajul 1 există câteva spații goale, la etajul al doilea bate vântul, iar nivelele 3 și 4 au fost închise. Accesul la aceste etaje este interzis, blocat cu panouri, garduri și benzi. O plimbare prin magazinul Unirea este, de fapt, o imagine foarte tristă, comparativ cu ceea ce însemna complexul comercial până la lockdown.

Doar la parter există activitate, cei mai puternici jucători au rămas în continuare, însă clienți sunt din ce în ce mai puțini. Unirea nu mai face cu ochiul pasionaților de shopping. Inclusiv unele magazine aflate la stradă s-au retras, iar spațiile au rămas goale.

Unii angajați din cadrul magazinelor care încă mai există în Unirea susțin că patronii și-au îndreptat atenția exclusiv către spațiile din mall-uri.

„Nu s-a întâmplat nimic special. Au plecat, le place mall-ul. Cred că au mai mulți clienți la mall, așa și se pare lor mai bine (…)”, a comentat o doamnă, angajat al unui magazin cu haine, din Unirea.

De asemenea, există voci potrivit cărora prețul exagerat al chiriilor și comisioanele ilegale, recurente solicitate de intermediari ar fi îndepărtat afaceriștii de punctul zero la Bucureștiului.

Oricare ar fi motivul declinului magazinului Unirea, o plimbare prin complexul comercial amintește de atmosfera, de liniștea unui cimitir ori de un cadru post-apocaliptic, un contrast sever față de agitația existentă până în 2019.

Scurtă istorie a magazinului Unirea

Magazinul Universal Unirea, „nava amiral a comerțului românesc” a fost inaugurat în 1976, în prezența lui Nicolae Ceaușescu. În anii ’80, magazinul a fost extins cu două aripi, iar în anii ‘2000 i-a fost adăugat o parcare supraterană etajată. Actualul imobil are o suprafață de aproximativ 84.000 de metri pătrați. Corpul central ocupă în jur de 32.000 de metri pătrați.

În prezent, afacerile care ocupă cele mai mari spații din Unirea Shopping Center sunt o sală de fitness – afacere cu capital autohton, un restaurant tip fast-food cunoscut, respectiv două mari magazine de haine, companii străine

Vezi si alte articole...