miercuri, iunie 19, 2024

Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită”

ExterneFranța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită”

Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită”. Franța va furniza Ucrainei un nou lot de rachete antiaeriene Aster pentru sistemul de apărare aeriană SAMP/T, a declarat ministrul francez al Apărării.

Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită”.

Potrivit ministrului francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, acesta va fi al doilea lot mare de rachete care sunt utilizate în mod activ de către Forțele de Apărare ucrainene pentru a intercepta drone și rachete de croazieră.

Sistemul de rachete antiaeriene la sol SAMP/T este proiectat pentru protecția antiaeriană a unităților mecanizate și acoperirea antiaeriană a obiectelor staționare importante.

Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită”
Racheta Aster 30 este capabilă să distrugă ținte aeriene la o rază de până la 120 km și o altitudine de până la 20 km.

Datorită capului de orientare activ al rachetei, sistemul nu necesită un radar suplimentar care să urmărească în mod constant ținta pentru a ghida racheta.

Acest sistem de apărare aeriană este capabil să doboare avioane, rachete de croazieră și rachete balistice. În plus, acest tip de cap de orientare face posibilă tragerea mai eficientă asupra țintelor care zboară la joasă altitudine.

Ministrul Forțelor Armate ale Franței, Sébastien Lecornu, a spus la audierea în Adunarea Națională că s-a semnat pentru livrarea celui de-al doilea lot de rachete Aster, astfel încât SAMP/T, pe care Franța împreună cu partenerii italieni l-au transferat în Ucraina, să continue să funcționeze, potrivit mil.in.ua.

Franța dă Ucrainei

Nu sunt specificate nici numărul de rachete transferate, nici programul de livrare, dar Ucraina a tot cerut sisteme de apărare aeriană în fața ofensivei intense a Rusiei. României i s-a cerut chiar de către președintele american Joe Biden să dea Ucrainei un sistem Patriot.

„România nu este complet neputincioasă în ceea ce privește apărarea aeriană”, scriu analiștii opex360.com.

”Găzduiește un sistem AEGIS Ashore, care este una dintre componentele scutului antirachetă al Alianței Atlantice și găzduiește un sistem francez SAMP/T, desfășurat la Capu Midia de către Forțele Aeriene și Spațiale [AAE] din mai 2022. Sistemul este conectat și integrat, printr-o rețea tactică de date, la sistemul de apărare românesc precum și la cel al NATO”, scrie opex360.com.

Însă România are, potrivit oficialilor, doar un sistem Patriot în funcțiune și unul în proces de activare. Restul, până la șapte, câte a comandat, patru n-au sosit, unul nu este în funcțiune.

Vezi si alte articole...