luni, mai 27, 2024

Franța investește în reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni

EconomieFranța investește în reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni

Comisia Europeană a aprobat o shemă de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro pentru a sprijini Nuward, o filială a gigantului EDF, în cercetarea și dezvoltarea reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR), potrivit Enerdata.

Vezi și situația României în ceea ce privește dezvoltarea acestui tip de centrale nucleare cu tehnologie de peste Ocean: România este în fruntea eforturilor UE și mizează pe minireactoarele nucleare din SUA

Proiectul vizează dezvoltarea de procese pentru proiectarea și construcția de SMR-uri bazate pe un design simplu și modular și cu o putere de maximum 300 MW. În cadrul măsurii de sprijin, care a fost aprobată în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, ajutorul va lua forma unei subvenții directe care va acoperi proiectul de cercetare și dezvoltare până în 2027.

În 2022, Franța a decis să construiască 6 noi EPR (reactoare presurizate europene) de tip II și să lanseze studii pentru construcția a încă 8 EPR, precum și a unor SMR pentru a atinge 25 GW de noi capacități nucleare până în 2050.

Franța are cele mai multe reactoare nucleare din Europa

Vezi si alte articole...