miercuri, iulie 17, 2024

Frontul din nordul Israelului se încinge tot mai tare: „Se joacă cu focul”

ExterneFrontul din nordul Israelului se încinge tot mai tare: „Se joacă cu focul”

Frontul din nordul Israelului se încinge. Săptămânile de ostilități de-a lungul și peste granița dintre Israel și Liban, țară din care operează organizația teroristă Hezbollah, provoacă îngrijorări privind escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu în contextul în care numărul loviturilor și al victimelor crește de ambele părți, relatează Reuters.

Loviturile israeliene în sudul Libanului au ucis luni două persoane, potrivit „Mișcării Amal”, o organizație umanitară afiliată Hezbollah, în timp ce în Israel un atac cu rachete lansat duminică de organizația teroristă a rănit mai multe persoane, una dintre ele murind în spital.

Frontul din nord. Hezbollah și Israelul au lansat lovituri reciproce încă din prima zi a atacului surpriză al Hamas din data de 7 septembrie, ele ajungând acum să provoace cel mai mare număr de victime de la conflictul sângeros purtat de statul israelian și organizația teroristă în 2006.

Războiul dintre cele două părți a durat atunci o lună de zile. Acum, peste 70 de luptători ai Hezbollah și 10 civili au fost uciși în Liban, în timp ce în Israel și-au pierdut viața 10 persoane, dintre care 7 militari.

Mii de civili de ambele părți au fugit din calea bombardamentelor.

Șeful Hezbollah promite să mențină „activ” frontul din nordul Israelului

Până acum noile violențe au fost limitate la o fâșie limitată de teritoriu aflată de ambele părți ale graniței comune dintre Israel și Liban. Israelul afirmă că nu dorește un război pe frontul din nordul țării în timp ce încearcă să zdrobească Hamas în sud.

Surse familiare cu situația au declarat pentru Reuters că în ceea ce privește Hamas, loviturile sale au fost gândite pentru a ține forțele israeliene ocupate, însă fără a provoca un război pe scară largă.

Statele Unite încearcă la rândul lor să împiedice o extindere a conflictului în regiune, trimițând două portavioane în zonă pentru a descuraja o eventuală implicare a Iranului, statul care finanțează atât Hamas, cât și Hezbollah și Jihadul Islamic.

Însă retorica a început să devină tot mai belicoasă atât în Liban din partea Hezbollah, cât și Israel.

Sayyed Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a declarat în urmă cu o zi că frontul din Liban „va rămâne activ” și că există „o îmbunătățire cantitativă” în ceea ce privește ritmul operațiunilor sale.

Israelul avertizează că teroriștii din Liban se „joacă cu focul”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat luni Hezbollah să nu își extindă atacurile.

El a spus că o asemenea mutare ar însemna „să te joci cu focul” și a adăugat că „focului i se va răspunde cu un foc mult mai puternic”.

„Ei nu ar trebui să ne provoace, fiindcă le-am arătat doar o mică parte din forța noastră”, a avertizat el într-un comunicat de presă.

Întrebat duminică la o conferință de presă care ar fi „linia roșie” a Israelului, ministrul apărării Yoav Gallant a declarat că:

„Dacă veți auzi că am atacat Beirutul, veți înțelege că Nasrallah a trecut acea linie”.

Najib Mikati, premierul interimar al Libanului, a declarat într-un interviu acordat duminică Al Jazeera că a primit asigurări în ceea ce privește „raționalitatea” Hezbollah de până acum.

„Noi ne menținem stăpânirea de sine și este la latitudinea Israelului să oprească provocările sale continue din sudul Libanului”, a afirmat acesta.

Libanul, prins în conflictul dintre Israel și Hezbollah

Libanul a avut nevoie de ani de zile pentru reconstrucție în urma conflictului din 2006 dintre Hezbollah și Israel și nu își permite un nou război în condițiile în care se confruntă cu o criză financiară care i-a împins pe mulți locuitori ai țării dincolo de marginea sărăciei și a paralizat statul.

Întrebat despre noile ostilități dintre Israel și Hezbollah, secretarul american al apărării Lloyd Austin a prognozat că armata israeliană va rămâne atentă la amenințarea reprezentată de organizația teroristă „pentru viitorul ce poate fi întrezărit”.

El a subliniat însă că nimeni nu și-ar dori izbucnirea unui conflict pe scară largă la granița de nord a Israelului, chiar dacă este dificil de anticipat ce s-ar putea întâmpla.

Mohanad Hage Ali, directorul adjunct de cercetări de la Centrul Carnegie pentru Orientul Mijlociu, afirmă în schimb că poate vedea „cu siguranță” o escaladare mai amplă a conflictului, deși aceasta este una pe care nu și-o dorește nimeni.

„Nimeni nu vrea una, pe de o parte, și cred că Statele Unite joacă un rol important în a ține lucrurile sub control”, mai afirmă acesta.

Vezi si alte articole...