luni, septembrie 16, 2024

Furtuna de pe litoral încaieră autoritățile. Adrian Câciu: Nepăsarea de zeci de ani a autorităților locale a adus sudul litoralului sub ape

ActualitateFurtuna de pe litoral încaieră autoritățile. Adrian Câciu: Nepăsarea de zeci de ani a autorităților locale a adus sudul litoralului sub ape

Ministrul Adrian Câciu a criticat dur autoritățile locale din sudul litoralului pentru inundațiile din weekend, descriind situația drept rezultatul „nepăsării de zeci de ani” în privința infrastructurii. În schimb, primarul comunei Limanu a criticat Administrația Națională Apele Române (ANAR) pentru că închiriază agenților economici în timpul sezonului estival zonele cu probleme din cauza inundațiilor.

Primarul din Limanu, Daniel George, acuză Apele Române că închiriază zonele problematice din stațiunile 2 Mai și Vama Veche agenților economici în timpul sezonului estival, lăsând administrația locală să gestioneze singură dezastrele cauzate de inundații. Daniel George afirmă că cererile administrației locale „nu au fost nici măcar analizate” și că autoritățile locale se confruntă cu case inundate, plaje distruse și drumuri impracticabile, probleme care reapar adesea în urma ploilor torențiale, mai ales vara și toamna.

„Am făcut apel către Apele Române, de numărate ori, ca aceste zone cu probleme să nu mai fie închiriate agenților economice în timpul sezonului estival, însă solicitările noastre nu au fost nici măcar analizate. De asemenea, credem că este absolut necesară intervenția în această zonă în sensul executării unor lucrări hidrotehnice de specialitate pentru reconstruirea unor canale de deversare a acestor ape. Și aceasta este o chestiune pe care am punctat-o des în fata autorităților de specialitate, dar de fiecare dată suntem puși în fața unor dezastre pe care trebuie să le gestionam singuri”, a transmis Daniel Georgescu, prin intermediul Facebook.

În replică, Administrația Națională Apele Române (ANAR) a declarat că inundațiile care au afectat sudul litoralului nu sunt legate de activitatea de închiriere a plajelor de către instituție.

„Inundațiile nu au nicio legătură cu închirierea sectoarelor de plajă, care se face prin licitație. În Mangalia au fost peste 225 l/mp plus alți 48 de litri cu o seară înainte. Este nevoie de mai multe investiții în infrastructura de colectare a apelor pluviale și o sistematizare urbanistică. În zonă infrastructura de canalizare a fost subdimensionată. Colectarea apelor pluviale pentru a le dirija la mare este responsabilitatea primăriei sau a consiliilor locale/altor operatori”, a transmis Anamaria Agiu, purtătorul de cuvânt al ANAR.

Vineri noapte și sâmbătă dimineață, mai multe stațiuni din sudul litoralului, inclusiv 2 Mai și Vama Veche, care sunt foarte frecventate de turiști în această perioadă, au fost grav afectate de inundații.

Știre inițială:

Adrian Câciu a participat sâmbătă la Universitatea de Vară a PES activists România, desfășurată la Neptun, unde a criticat lipsa de implicare a autorităților locale în gestionarea problemelor din sudul litoralului.

„Încercam să îi fac pe cei din Mangalia să înţeleagă că nu mai pot continua aşa. Suntem în Neptun, care ţine de Mangalia. Autoritatea locală nu s-a implicat absolut deloc în sudul litoralui. Şi dacă discutăm de sudul litoralului discut de şapte staţiuni, dacă nu mă înşel, care ţin de UAT Mangalia”, a declarat Adrian Câciu, potrivit News.ro.

El susține că este necesar un parteneriat pentru a menține litoralul deschis pe tot parcursul anului.

„Evident că trebuie un parteneriat dacă vrei să ai, de exemplu, litoralul deschis tot anul. (…) E un parteneriat care trebuie să se nască, construit pe strategia de turism pe care o realizează Radu Oprea, dar împreună cu autorităţile locale şi cu antreprenorii privaţi. Pe de altă parte, la mine s-a schimbat modelul, deja mă urăsc unii colegi de-ai mei subalterni că le-am spus foarte clar, formarea profesională să o facă vara la munte, iarna la mare. Dar nu am unde să îi duc la mare, poate găsim nişte hoteluri în Mamaia care sunt deschise tot timpul anului. Dar aşa trebuie făcut”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

El a subliniat că este inadmisibil ca oamenii să-și lase mașinile în parcare și să le găsească sub ape sau chiar luate de ape.

„Dacă vedeţi exact ce s-a întâmplat aseară sau care este efectul unei întâmplări care a avut o anumită amploare este nepăsarea a zeci de ani a unei autorităţi locale care nu a făcut nimic pe infrastructura acestora staţiuni. Pe de altă este şi inadecvarea pentru că tot de autoritatea locală ţine a antreprenorilor care au proprietăţi, care au hoteluri, nu au fost obligaţi de nimeni să îşi majoreze numărul de locuri de parcare, capacitatea şi tot dacă autortatea locală doarme. Dar probabil că prin nişte reguli şi printr-un parteneriat real, ferm, dar şi reciproc avantajos lucrurile astea se pot rezolva. Dacă sunt întâmplări de genul ăsta se întâmplă pentru că cineva nu şi-a făcut treaba. Dincolo de hazard. Hazardul natural va exista întotdeauna. Dar este inadmisibil să îţi laşi maşina în parcare şi să o găseşti…să nu o găseşti, că în prima fază nu o găseşti, că nu o vezi, după aia începi să vezi că de fapt ai cam pierdut-o”, a mai spus Adrian Câciu.

Mai multe zone din județul Constanța au fost grav afectate de furtunile violente și ploile torențiale din noaptea trecută și dimineața aceasta. Inundațiile au distrus locuințe, gospodării, parcări și plaje, iar unele mașini au fost răsturnate de forța apelor. Sudul litoralului a fost cea mai afectată regiune. Localitățile din județ s-au aflat sub cod roșu de ploi, iar cetățenii au fost avertizați prin multiple mesaje Ro-Alert cu privire la fenomenele meteo extreme.

Vezi si alte articole...