Sărbătorile de iarnă reprezintă perioada perfectă pentru a-ți răsfăța apropiații cu daruri personalizate. Decembrie este luna cadourilor, dar și a cumpărăturilor impulsive, ceea ce nu face decât să ridice un semnal de alarmă asupra efectelor risipei.
Printre cele mai căutate opțiuni se numără echipamentele electrice și gadget-urile de ultimă generație. În contextul în care se dorește adoptarea unei economii circulare, ce impact pot avea micile electronice asupra mediului înconjurător? Ce poți face mai exact pentru a susține inițiativele durabile, dar fără a compromite calitatea cadourilor oferite? Rămâne să afli în rândurile următoare.
Cadouri cu sens: la ce să fii atent când achiziționezi un cadou
Știai că la nivel global cantitatea de echipamente electrice noi a crescut de la 62 miliarde kg în 2010 la 96 miliarde kg în 2022? Este o statistică destul de îngrijorătoare, dar se estimează că valoarea totală va continua să crească până la 120 de miliarde kg în 2030.
Odată cu accelerarea lanțului de producție, a crescut și cantitatea de deșeuri colectate și revalorificate – de la 8 miliarde kg la 14 miliarde kg. Într-un asemenea context, etapele de reciclare electrocasnice mici devin prioritare, mai ales în perioada dedicată cumpărăturilor excesive.
Așadar, dacă ești în punctul în care cauți cele mai frumoase daruri pentru cei dragi, iată la ce ar trebui să fii atent/ă:
- Ține cont de utilitatea pentru destinatar. Alege cadouri care să se potrivească nevoilor și intereselor persoanei. Un cadou practic și bine ales va fi mult mai apreciat decât unul simbolic, dar inutil.
- Evaluează caracteristicile materialelor din care este confecționat dispozitivul. Investește în modele calitative, care pot rezista cu ușurință în timp și care nu vor necesita reparații sau înlocuiri constante.
- Informează-te despre programele de returnare a echipamentelor vechi oferite de producători sau magazine.
Magia luminițelor și a jucăriilor
Dacă vrei să aduci bucurie în casele apropiaților, ghirlandele luminoase reprezintă soluțiile cele mai indicate. Pot schimba în totalitate designul, dar și atmosfera. Jocurile de lumini adaugă eleganță și reușesc să o reîmprospăteze în așa fel încât să se încadreze în noile tendințe. Însă, înainte de a te gândi la modelul ideal, asigură-te că ai scăpat de luminițele defecte sau uzate. Există multe puncte de colectare și reciclare electrocasnice mari . Oricât de inofensive ar părea, luminile de Crăciun pot elibera în aer substanțe nocive, dacă sunt aruncate direct la coșul de gunoi.
Jucăriile sunt alegerile clasice pentru a-i surprinde pe cei mici și a-i ajuta să se dezvolte armonios. Și într-un astfel de caz e necesar să ții cont de principiile sustenabile. Jucăriile eco nu doar că reduc amprenta de carbon și riscurile aferente asupra mediului înconjurător, dar garantează un mediu de joacă sigur pentru copii.
Ce poți face cu un cadou care nu îți place?
Dacă, în schimb, te afli de cealaltă parte a baricadei și tocmai ai primit un cadou care nu se potrivește cu stilul tău, nu-ți face griji. Cea mai bună idee este să-l oferi mai departe, cuiva care i-ar putea găsi o întrebuințare.
Comunidar Online este locul care redefinește acțiunea de a dărui și unde obiectele pre-loved (aparate electrice și obiecte home and deco) primesc o nouă viață. Astfel, în loc să rămână uitate în sertare, obiectele devin daruri și capătă o întrebuințare practică.
Ești gata să oferi un cadou util, dar în același timp unicat?
Întâi de toate, mergi cu dispozitivele vechi în centrele de reciclare electronice și mai apoi cumpără altele noi. Cererea pentru device-uri de ultimă generație a crescut semnificativ, la fel și numărul deșeurilor.
Dacă vrei să contribui la păstrarea unui echilibru natural, ține cont de recomandările de mai sus și bucură-te de tot ce oferă mediul înconjurător!