Generalul (r) Silviu Predoiu a făcut niște afirmații surprinzătoare despre ofensiva ucraineană din Rusia, regiunea Kursk.
Într-o emisiune TV, Predoiu a spus că decizia Ucrainei de a intra în regiunea Kursk a luat prin surprindere aliații occidentali.
Mai mult, fostul șef al SIE a spus că această incursiune riscă să arunce lumea într-un conflict nuclear, fără ca Ucraina să întrebe pe cineva dacă este de-acord cu așa ceva.
„Ucraina a știut foarte bine ce face, mă refer la autorități. Și a spus așa: ne-am cam săturat să vă tot codiți, ”n-aveți voie să trageți în Rusia, n-aveți voie să loviți teritoriul rusesc, n-aveți voie să folosiți muniți. Știți ce? Am făcut-o. Am intrat în Rusia, nu numai că am intrat în Rusia: v-am arătat la televizor, am intrat cu tancurile voastre, cu tunurile voastre, cu mitralierele voastre, cu muniția voastră, cu echipamentul primit de la voi, căști. Toți sunteți deja acolo în Rusia. Hai să vedem ce faceți acum”.
Ori, așa ceva nu e în regulă.
Nu de asta îi ajuți, ca să te trezești că ești tu în conflict. Ei au tot interesul să atragă pe toată lumea. Îi sprijinim cu bună credință, înțelegînd că agresorul este Rusia. Dar ce au făcut ei este deja o forțare a mîinii.
Trei concluzii scurte:
1) Rusia este atît de puternică încît ni se tot spune că după Ucraina va ataca Europa. Dar Rusia n-a putut să se apere de Ucraina aia slabă.
2) Serviciile rusești manipulează alegerile din toată lumea, din America… Ce să vezi? Serviciile rusești, GRU și cu FSB, n-au fost în stare să vadă ce se întîmplă sub nasul lor, peste frontieră, la cîțiva metri, unde se comasau trupele.
A treia însă și cea mai gravă este s-a încălcat o linie roșie. Statele se înarmează nuclear ca element de descurajare a oricărei agresiuni. Și există o cutumă: nu ataci un stat nuclear. Se mai hîrjonesc între ele state cu armament nuclear. India cu Pakistanul, India cu China. Dar știu că sunt niște limite foarte clare și amîndouă sunt puteri nucleare.
Nu se atacă un stat nuclear de către o putere non-nucleară.
Ucraina a făcut-o.
Rusia e cea mai mare putere nucleară a lumii.
Șase mii și ceva de ogive nucleare. Și au asumat în numele lor riscul ca să se răspundă cu o încărcătură nucleară și l-au asumat și în numele nostru.
Ceea ce mi se pare foarte grav și mi se pare că tăcerea cancelariilor occidentale față de cele două evoluții, în Nord Stream și în Kursk, e destul de grăitoare pentru ce se întîmplă. Pacea este soluția” a spus Predoiu, citat de Inpolitics.
Financial Times confirmă
La câteva zile dupăm afirmațiile generalului Predoiu, publicația Financial Times, a publicat un articol care reia exact temele fostului șef al SIE: Ucraina a depășit linia roșie și a creat pericolul declanșării unui conflict nuclear.
„Prin ofensiva de la Kursk, Ucraina nu a trecut doar granițele Rusiei. A depășit, de asemenea, liniile roșii stabilite la Washington.
Încă de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, SUA au insistat că obiectivul lor este să ajute Ucraina să-și apere teritoriul și să supraviețuiască ca stat suveran. Orice sugestie că războiul ar putea fi dus în Rusia a fost considerată periculoasă”, a scris FT.
Publicația a mai confirmat și că Ucraina își dorește atragerea aliaților în război, chiar dacă aceștia nu-și doresc.