vineri, octombrie 4, 2024

Germania a semnat acorduri cu Italia, Spania şi Suedia privind dezvoltarea unui succesor al tancului Leopard 2

EconomieGermania a semnat acorduri cu Italia, Spania şi Suedia privind dezvoltarea unui succesor al tancului Leopard 2

Dacă va fi confirmat, acordul va supăra cu siguranţă Franţa, care, în 2017, a convenit cu Berlinul să dezvolte un tanc franco-german care să îi succedă tancului german Leopard 2 şi celui francez Leclerc, într-un proiect afectat de întârzieri şi dezacorduri.

Iniţiativa urmează să aibă loc sub conducerea companiilor Krauss-Maffei Wegmann (KMW) şi Rheinmetall (RHMG.DE), producătorii germani de arme care construiesc Leopard 2, a relatat Handelsblatt, citând surse industriale şi politice.

Ministerul german al Apărării nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Un purtător de cuvânt al Rheinmetall a refuzat să comenteze raportul. Un purtător de cuvânt al KMW nu a putut comenta imediat.

Ziarul a spus că partenerii din acord intenţionau să solicite Fondului European de Apărare o finanţare în valoare de trei cifre, în milioane de euro, adăugând că proiectul va implica şi companiile Saab din Suedia şi Leonardo din Italia. Nu a identificat ce companie spaniolă ar fi implicată.

Întârzierile aduse proiectului franco-german au tensionat legăturile deja puse la încercare de diferendele pe teme energetice şi de întrebarea în ce măsură ar trebui Europa să devină independentă de SUA în politica sa de securitate.

Totuşi, miniştrii Apărării din Franţa şi Germania au declarat în iulie că au încercat să dea un nou impuls acţiunii şi au însărcinat şefii armatei lor să elaboreze contururile brute ale capacităţilor noului tanc, pentru a avea un document de bază gata până la sfârşitul anului. an.

Cu toate acestea, Handelsblatt a scrus că ţările nu au reuşit să cadă de acord asupra specificaţiilor tancului, Franţa urmărind un vehicul destul de uşor, în timp ce Germania a optat pentru un tanc blindat mai puternic.

Armata franceză a fost în mod tradiţional puternic implicată în Africa, unde are sens să existe un vehicul mai uşor, care poate fi transportat mai uşor pe calea aerului.

Germania, în schimb, vede că ameninţarea majoră vine din Rusia.

Ministerul Apărării de la Paris şi biroul preşedintelui Emmanuel Macron nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Handelsblatt a spus că noul acord referitor la tancuri a fost un eşec pentru cooperarea franco-germană în achiziţiile de apărare, chiar dacă este posibil ca ambele proiecte să fie continuate.

Publicaţia a citat surse guvernamentale franceze spunând că subiectul va fi abordat în cadrul consultărilor guvernamentale franco-germane programate pentru începutul lunii octombrie.

 

Vezi si alte articole...