sâmbătă, iulie 20, 2024

Germania cere UE și SUA să „facă mai mult” pentru a ajuta Ucraina. Mesajul lui Scholz pentru Putin

ExterneGermania cere UE și SUA să „facă mai mult” pentru a ajuta Ucraina. Mesajul lui Scholz pentru Putin

Germania cere UE și SUA să „facă mai mult” pentru a ajuta Ucraina. Mesajul lui Scholz pentru Putin. Cancelarul german Olaf Scholz a cerut joi Statelor Unite şi Uniunii Europene să „facă mai mult” pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva războiului de agresiune rusă.

Germania cere UE și SUA să „facă mai mult” pentru a ajuta Ucraina. Şeful guvernului german a făcut aceste declaraţii înainte de a pleca spre Washington, unde urmează să se întâlnească vineri cu preşedintele american Joe Biden.

Germania cere UE și SUA să să „facă mai mult” pentru a ajuta Ucraina să se apere de agresiunea rusă
„Trebuie să găsim o modalitate pentru a face mai mult împreună”, le-a spus el jurnaliştilor pe aeroportul din Berlin, apreciind drept „insuficient” ajutorul decis până acum şi în condiţiile în care un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev este blocat de câteva luni în Congresul SUA.

Uniunea Europeană a aprobat recent, nu fără dificultăţi, un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro până în 2027 pentru Ucraina, după ce Ungaria a renunţat să se mai opună.

„A sosit momentul în care trebuie să facem ceea ce este necesar, şi anume să dăm împreună Ucrainei posibilitatea de a se apăra şi, în acelaşi timp, să transmitem un semnal clar preşedintelui rus (Vladimir Putin): că nu trebuie să mizeze pe faptul că sprijinul nostru este în scădere”, a subliniat liderul german.

Cancelarul Germania vrea să-i transmită un mesaj clar Rusiei

„Mesajul pe care trebuie să-l transmitem împreună în zilele şi săptămânile următoare este că (sprijinul nostru) va dura atât timp cât va fi necesar şi că va fi suficient de important” pentru a permite Kievului să răspundă, a insistat Scholz.

Germania, al doilea cel mai important contributor la ajutorul acordat Ucrainei după Statele Unite, a dublat practic bugetul pentru sprijinul său militar, la peste 7 miliarde de euro în acest an, iar cancelarul Scholz continuă să-i îndemne pe partenerii săi europeni să-şi intensifice eforturile, subliniind că ţara sa nu poate duce totul pe umerii săi.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a insistat miercuri ca Uniunea Europeană să crească rapid livrările de obuze de artilerie, indispensabile Kievului pentru a contracara atacurile ruse, în timpul unei vizite la Kiev a şefului diplomaţiei UE, Josep Borell, potrivi AFP.

El a deplâns, de asemenea, situaţia „confuză” din SUA, unde Congresul nu reuşeşte de mai multe luni să voteze o nouă tranşă de ajutor crucial pentru Kiev în faţa invaziei ruse.

Vezi si alte articole...