joi, iulie 18, 2024

Google restricţionează răspunsurile chatbotului Gemini despre alegerile care vor avea loc la nivel global

EconomieGoogle restricţionează răspunsurile chatbotului Gemini despre alegerile care vor avea loc la nivel global

Actualizarea vine într-un moment în care progresele în inteligenţa artificială generativă, inclusiv generarea de imagini şi videoclipuri, au stârnit îngrijorări legate de dezinformare şi ştiri false în rândul publicului, determinând guvernele să reglementeze tehnologia.

Întrebat despre alegeri, cum ar fi viitoarea confruntare prezidenţială a SUA dintre Joe Biden şi Donald Trump, Gemenii răspunde cu ”Încă învăţ cum să răspund la această întrebare. Între timp, încercaţi căutarea Google.

Google a anunţat restricţii în SUA în decembrie, spunând că acestea vor intra în vigoare înainte de alegeri.

”În pregătirea pentru numeroasele alegeri care au loc în întreaga lume în 2024 şi dintr-o abundenţă de prudenţă, restricţionăm tipurile de întrebări legate de alegeri pentru care Gemini va returna răspunsuri”, a declarat marţi un purtător de cuvânt al companiei.

În afară de Statele Unite, urmează să fie organizate alegeri naţionale în mai multe ţări mari, inclusiv Africa de Sud şi India, cea mai mare democraţie din lume.

India a cerut firmelor de tehnologie să solicite aprobarea guvernului înainte de lansarea publică a instrumentelor AI care sunt ”nefiabile” sau aflate în proces şi să le eticheteze pentru potenţialul de a returna răspunsuri greşite.

Produsele Google AI sunt sub scaner, după ce inexactităţile în unele reprezentări istorice ale unor oameni create de Gemini au forţat-o să întrerupă funcţia de generare de imagini a chatbotului, la sfârşitul lunii trecute.

CEO-ul Sundar Pichai a spus că compania lucrează pentru a remedia aceste probleme şi a calificat răspunsurile chatbotului drept ”părtinitoare” şi ”complet inacceptabile”.

Meta, compania mamă a Facebook, a spus luna trecută că va înfiinţa o echipă pentru a aborda dezinformarea şi abuzul de inteligenţă artificială generativă, în perioada premergătoare alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.

 

Vezi si alte articole...