sâmbătă, iunie 15, 2024

Grecii, nemulțumiți de prețurile uriașe ale alimentelor de bază. Apel disperat către UE

ExterneGrecii, nemulțumiți de prețurile uriașe ale alimentelor de bază. Apel disperat către UE

Grecii sunt nemulțumiți de prețurile mari ale produselor de bază. Astfel, guvernul elen a solicitat ajutorul Comisiei Europene (CE). Premierul Kyriakos Mitsotakis, mai multă transparenţă pe piaţa unică, precizând că aceasta ar trebui să reprezinte o prioritate pentru europeni.

Grecii cere ajutorul Comisiei Europene 

În scrisoarea deschisă adresată liderilor europeni, premierul Kyriakos Mitsotakis a precizat că UE are responsabilitatea de a demonstra că „este capabilă să stabilească priorităţile corecte”. În plus, primul ministru cere protejarea consumatorilor din Grecia, invocând creșterile mari de prețuri în cazul produselor de bază.

Grecii
Trebuie adoptate măsuri curajoase pentru a garanta că piaţa unică funcţionează cu mai multă concurenţă şi transparenţă, în beneficiul consumatorilor. ”, a transmis Mitsotakis.

Premierul grec s-a adresat Ursulei von der Leyen

Oficialul grec se confrunta cu revolta consumatorilor și îi cere Ursulei von de Leyen să intervină de urgență. Acesta a subliniat că puterea de cumpărare a cetățenilor greci a scăzut semnificativ. Totodată, premierul Mitsotakis a cerut ca multinaționalele să nu mai poată vinde la fel de scump produsele de bază.

„Recenta criză inflaţionistă a dus la o reducere importantă a puterii de cumpărare a cetăţenilor europeni şi a scos în evidenţă puterea asimetrică a multinaţionalelor în termeni de politici tarifare diferenţiate.”, a adăugat acesta.

Grecii se revoltă împotriva multinaționalelor. Prețurile au atins un prag alarmant

Conform premierului elen, în unele țări, printre care și Grecia, produsele de bază sunt mai scumpe în comparație cu alte state membre ale Uniunii Europene. În spatele acestui fenomen ar sta „constrângerile teritoriale de aprovizionare impuse de marile companii multinaționale”, susține liderul grec.

Grecii

Acesta cere implicarea oficialilor europeni pentru „a împiedica politica unor multinaţionale de a comercializa produse de consum identice sau similare sub mărci diferite în diferite ţări membre, ceea ce le permite o tarifare diferită. ” Totodată, primul ministru cere și interzicerea practicilor comerciale neloiale. Costurile grecilor pentru trai au determinat revolta actuală, însă fenomenul a fost accentuat și de nivelul salarial din acest stat, fiind unul dintre cele mai mici din Europa.

Vezi si alte articole...