luni, iulie 15, 2024

Grupul de mercenari ruși Wagner vrea să cucerească Bachmut din cauza „orașelor subterane”.

ExterneGrupul de mercenari ruși Wagner vrea să cucerească Bachmut din cauza „orașelor subterane”.

Care este miza cuceririi unui mic oraș ucrainean. Bachmut și galeria sa de tuneluri subterane a devenit un obiectiv prioritar al armatei ruse. Îm special a Grupului Wagner, unitatea de mercenari ruși care luptă în Ucraina.

Armata rusă și Grupul Wagner încearcă de cinci luni să captureze Bachmut, în estul Ucrainei. Șeful mercenarilor, Evgheni Prigozhin, explică acum că acest lucru are legătură și cu sistemele de tuneluri de acolo.

Fondatorul grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigozhin, a justificat presiunea acerbă pentru cucerirea micului oraș ucrainean Bachmut prin sistemele uriașe de tuneluri de acolo, unde trupele și tancurile ar putea găsi adăpost. „Cireașa de pe tort este sistemul de mine din Soledar și Bachmut, care este de fapt o rețea de orașe subterane”, a declarat Prigozhin sâmbătă pe Telegram. „Nu numai că poate găzdui un grup mare de oameni la o adâncime de 80-100 de metri, dar și tancuri și vehicule blindate de transport de trupe se pot deplasa prin el.”

El a spus că în aceste tuneluri au fost depozitate arme încă din Primul Război Mondial. Bachmut este un centru logistic important, cu poziții defensive unice, a mai spus el.

Cinci luni de lupte dure

Armata rusă și Grupul Wagner încearcă de cinci luni să captureze Bachmut, în estul Ucrainei. Unii experți militari occidentali și-au exprimat surprinderea față de acest lucru, având în vedere pierderile grele suferite de Rusia și faptul că forțele ucrainene s-ar putea retrage pe noi poziții defensive din apropiere în cazul unei victorii rusești. În opinia lor, ar fi o victorie de Pyrrhus, scrie Die Welt.

Cercurile americane au declarat joi că Prigojin a vrut să preia controlul asupra minelor de sare și ghips din regiune din motive comerciale. Presupusa utilizare militară a instalațiilor subterane nu a fost menționată. Bachmut este numit Artjomowsk de către partea rusă. Se știe că în regiune există un sistem de tuneluri miniere care se întinde pe o lungime de peste 160 de kilometri. Pe timp de pace, concertele și meciurile de fotbal se desfășurau într-o galerie mare subterană.

Zelenski despre încetarea focului: Nu putem avea încredere în Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că luptele continuă, în ciuda încetării focului de Crăciun declarată de Rusia, arată că guvernul de la Moscova nu este de încredere.

„Au spus ceva despre o presupusă încetare a focului”, a spus Zelenski în discursul său de seară. „Dar, în realitate, obuzele rusești au lovit din nou Bachmut și alte poziții ucrainene”.

Rusia a ripostat la focul ucrainean, potrivit propriului său bilanț. Evenimentele nu pot fi verificate în mod independent.

Vezi si alte articole...