vineri, martie 31, 2023

Guvernul a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 al Administraţiei Naţionale ”Apele Române”/ Ministrul Mediului: Majorarea bugetului de venituri al ANAR în acest an cu peste 23% faţă de anul trecut este extrem de importantă

EconomieGuvernul a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 al Administraţiei Naţionale ”Apele Române”/ Ministrul Mediului: Majorarea bugetului de venituri al ANAR în acest an cu peste...

Ministerul Mediului arată, într-un comunicat de presă, că Executivul a aprobat, în şedinţa de Guvern de miercuri, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 al Administraţiei Naţionale ”Apele  Române” (ANAR).

Astfel, în acest an, bugetul de venituri al ANAR este de 1,9 miliarde de lei, mai mare faţă de execuţia anului precendent cu peste 382 de milioane de lei, respectiv 23,94%, fapt datorat majorării sumelor alocate de la bugetul de stat. Totodată, bugetul de cheltuieli însumează credite de angajament în valoare de 4,5 miliarde de lei, fiind mai mare cu 51,74% faţă de execuţia anului 2022, respectiv credite bugetare în valoare de 2,1 miliarde de lei, valoare mai mare cu 32,63% faţă de execuţia anului 2022.

”Majorarea bugetului de venituri al ANAR în acest an cu peste 23% faţă de anul trecut este extrem de importantă, atât pentru derularea investiţiilor în managementul apei prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cât şi pentru realizarea lucrărilor de protecţie împotriva inundaţiilor. Aceste lucrări sunt esenţiale pentru asigurarea modernizării şi întreţinerii sistemului naţional de gospodărire a apelor, dar şi pentru implementarea corespunzătoare a Directivei-cadru privind apa şi a Directivei privind inundaţiile. Totodată, adaptarea la schimbările climatice şi reducerea riscului la inundaţii sunt priorităţile noastre permanente”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos.

În ceea ce priveşte proiectele finanţate prin PNRR, ANAR a propus un buget pentru anul 2023 de peste 338 de milioane de lei. Printre investiţiile prevăzute în acest buget, se numără reconfigurarea actualului mecanism economic al ANAR în vederea asigurării modernizării şi întreţinerii sistemului de gospodărire a apei, precum şi a implementării corespunzatoare a Directivei Cadru Apă şi a Directivei Inundaţii.

De asemenea, vor fi achiziţionate servicii de proiectare pentru adaptarea la schimbările climatice prin automatizarea şi digitalizarea echipamentelor de evacuare şi stocare a apei la acumulări existente pentru asigurarea debitului ecologic şi creşterea siguranţei alimentării cu apă a populaţiei şi reducerea riscului la inundaţii.

Totodată, administraţiile bazinale vor fi dotate adecvat pentru monitorizarea infrastructurii, prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă, iar obstacolele din cursurile de apă vor fi eliminate în scopul facilitării refacerii conectivităţii habitatelor şi speciilor dependente de apă.

Bugetul ANAR aprobat astăzi prevede şi implementarea a 3.000 de kilometri de trasee cicloturistice amplasate pe digurile de apărare la inundaţii.

Conform Ministerului Mediului, din programul alocat pentru anul 2023 al ANAR, obiectivele de investiţii finanţate vizează atât lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor, cât şi lucrări de protecţie a mediului.

Printre lucrările de protecţie împotriva inundaţiilor care vor fi realizate în acest an se numără: amenajarea râului Gilort în zona localităţii Novaci. judeţul Dolj (A.B.A. Jiu), reabilitarea conductei de aducţiune priza de apă Câmpul lui Neag-Baraj Valea de Peşti, judeţul Hunedoara (A.B.A. Jiu), amenajarea râului Trotuş şi afluenţi pe tronsonul Ghimeş – Urecheşti. judeţul Bacău (A.B.A. Siret), punerea în siguranţă şi reabilitarea amenajărilor de la nodul hidrotehnic Stânca Costeşti (A.B.A. Prut – Bârlad), punerea în siguranţă a acumulării Pârcovaci pe râul Bahlui, jud. Iaşi (A.B.A. Prut – Bârlad).

Lucrările de protecţie a mediului estimate a fi finalizate în acest an au în vedere montarea de echipamente pentru îndepărtarea plutitorilor pe cursurile de apă din B.H. Crişuri (A.B.A. Crişuri), precum şi realizarea unor secţiuni de intervenţie la plutitori pe cursurile de apă administrate de A.B.A. Someş – Tisa (A.B.A. Someş – Tisa).

Vezi si alte articole...

Din Oras

Gazetadetimisoara.ro

Ziaristi.ro

Femeiadeastazi.ro