sâmbătă, iunie 22, 2024

Lidl, planuri mari în România. Ce vrea să facă rețeaua de magazine

Retailerul german Lidl, principalul jucător pe piața...

Cod roșu de caniculă. Urmează un weekend incendiar. Hartă emisă de ANM

Alertă de caniculă. Administrația Națională de Meteorologie(ANM)...

Helsinki investighează o navă chineză şi una rusă pentru avarierea conductei de gaz din Golful Finlandei. Nava chineză a fost urmărită timp de 15 ore de marina norvegiană

EconomieHelsinki investighează o navă chineză şi una rusă pentru avarierea conductei de gaz din Golful Finlandei. Nava chineză a fost urmărită timp de 15 ore de marina norvegiană

O navă a Marinei norvegiene a urmărit luni, timp de aproximativ 15 ore, nava container chineză investigată pentru avarierea conductei de gaz din Golful Finlandei, în timp ce aceasta naviga de-a lungul coastei vestice a Norvegiei, conform datelor de urmărire a navei.

NewNew Polar Bear este o navă de containere care călătoreşte între Europa şi China prin intermediul rutei maritime nordice din Arctica. Luni, aceasta a părăsit Marea Baltică şi a intrat în Marea Nordului pentru a se îndrepta spre nord de-a lungul coastei norvegiene.

Nava de patrulare a pazei de coastă norvegiene, KV Sortland, a urmărit NewNew Polar Bear de luni, de la ora 04.00 GMT (7.00, ora României), în largul extremităţii sudice a Norvegiei, până în jurul orei 19.15 GMT (22.15, ora României), când nava se afla la aproximativ 70 km nord-vest de Bergen, conform datelor de trafic maritim. Zona acoperită coincide, în linii mari, cu zona în care se află majoritatea conductelor de export de gaze ale Norvegiei, precum şi unele dintre platformele sale cheie de petrol şi gaze.

Nava KV Sortland a urmărit NewNew Polar Bear la o distanţă de 1 milă nautică, adică aproximativ 1,8 km, timp de aproximativ 15 ore.

Centrul de comandă operaţională al armatei norvegiene a refuzat să comenteze operaţiunea de luni. În termeni generali, aceasta a declarat că paza de coastă „joacă un rol crucial în menţinerea securităţii şi siguranţei activităţilor maritime din regiune, inclusiv în ceea ce priveşte protecţia pescuitului, operaţiunile de căutare şi salvare şi monitorizarea activităţilor de transport maritim”.

NewNew Shipping, proprietarul şi operatorul navei NewNew Polar Bear, a refuzat să comenteze atunci când a fost contactat de Reuters.

Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze din Europa, şi-a desfăşurat marina militară după sabotajul conductelor Nord Stream pentru a-şi proteja propriile platforme petroliere şi de gaze offshore, precum şi reţeaua de gazoducte de sub Marea Nordului, care se întinde pe o distanţă de 8.000 km.

Oslo a precizat că monitorizează îndeaproape evoluţia anchetei privind incidentul din Marea Baltică.

Vezi si alte articole...