Ieri, Nicușor Dan a vizitat Podul din Parcul Tineretului și a anunțat că a fost deschis un sens de circulație pietonală. Cu o existență de 50 de ani, podul nu a beneficiat niciodată de reparații și se afla într-o stare avansată de degradare.
Lucrările la Podul Mare din Parcul Tineretului au început pe 29 mai 2023. La data de 4 iunie 2024, un sens de circulație pentru pietoni a fost deschis.
Primarul general al Capitalei a făcut acest anunț în timpul unei vizite pe șantier, însoțit de cei doi directori din cadrul companiei de construcții a municipalității. Directorul Trustului de Clădiri Metropolitane București a subliniat că podul din Tineretului nu a beneficiat niciodată de întreținere sau reparații. Construit în 1974, acesta a suferit deteriorări semnificative. „Creșteau copaci prin el”, a declarat directorul general al TCMB.
Întregul șantier este programat să fie finalizat până la sfârșitul lunii iunie.
„Bună ziua! Suntem în Parcul Tineretului, pe Podul Mare, cu cei doi directori de la compania de construcții a Primăriei. Așa cum am promis, am dat drumul la Podul Mare, pe un sens. Domnule director (n.r. Hiver Cristian) , ce probleme am avut aici? -Aici am avut un pod care nu fusese întreținut sau reparat de când a fost făcut, din 1974. Și atunci, cu toți experții, am fost nevoiți să refacem aproape din temelie tot podul. De la structura de rezistență, la placa de beton, placa de suprabetonare, scurgere…se infiltra apă. Creșteau copaci prin el. Acum avem un pod care poate trăi încă cel puțin 50 de ani. Ăsta este ultimul pas din ce am făcut în Parcul Tineretului, începând de acum 2 ani. Am început cu aleea din jurul parcului, am continuat cu aleile deteriorate care erau cam trei sferturi…am făcut niște scări care coboară până la lac. -De adăugat că în zona din spatele nostru, cu scara care vine dinspre Sala Polivalentă, nu putea fi…jos nu se putea trece cu bicicleta sau cu rolele dintr-o parte în alta. Astfel, am modificat structura scărilor ca să poată fi aleea continuă. Acum 1 an și jumătate am preluat în acest parc un amplasament impracticabil: aleea din jurul lacului nu putea fi parcursă nici cu biciclete, nici cu cărucioare, nici cu role. Era foarte deteriorată. Am făcut peste 20.000 de mp de alee. -Am adăugat și o scară care a fost cerută de populație pentru că nu exista o conexiune între alee și partea de intrare spre Șincai, care e gata. Am încercat să modernizăm și podul cu o balustradă transparentă. -În secunda asta se va putea circula și pe legătura dintre partea stângă și partea dreaptă a aleilor, unde până acum nu se putea trece. Până la finalul lunii iunie, tot șantierul va fi gata. Să nu uităm de locurile de sport pe care le-am modernizat”, se precizează într-un clip video publicat de Nicușor Dan pe pagina de Facebook.
Primarul general al Capitalei a subliniat că scările de pe Podul Tineretului sunt acoperite cu o peliculă specială pentru a preveni alunecarea în cazul formării gheții. Directorul TCMB a adăugat că aceste scări sunt tratate cu o vopsea specială care rezistă la temperaturi ridicate și scăzute.