sâmbătă, iunie 22, 2024

Lidl, planuri mari în România. Ce vrea să facă rețeaua de magazine

Retailerul german Lidl, principalul jucător pe piața...

Cod roșu de caniculă. Urmează un weekend incendiar. Hartă emisă de ANM

Alertă de caniculă. Administrația Națională de Meteorologie(ANM)...

Igiena orală la copii- lucruri neștiute despre ea

MedicalIgiena orală la copii- lucruri neștiute despre ea

Igiena orală la copii este esențială pentru menținerea dinților și a gingiilor sănătoase. În plus față de regulile de bază, cum ar fi periajul zilnic și reducerea consumului de zahăr, există și alte aspecte importante despre igiena orală la copii, care pot trece neobservate.

Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute despre igiena orală, dar cruciale:

  1. Primii dinți: Primii dinți de lapte, cunoscuți și sub denumirea de dinți temporari, încep să apară în jurul vârstei de 6 luni și pot să iasă până la 3 ani. Acești dinți sunt importanți pentru dezvoltarea ulterioară a dinților permanenți.
  2. Curățarea limbii: Nu uita să cureți și limba copilului. Se pot utiliza periuțe de dinți speciale sau o parte din spate a periuței de dinți obișnuite pentru a curăța delicat limba. Curățarea limbii ajută la reducerea bacteriilor care provoacă respirația urât mirositoare.
  3. Apă pentru gură: Nu utiliza apă de gură care conține alcool pentru copii. Este prea puternică și poate irita gura lor delicată. În schimb, alege la apă pentru gură fără alcool sau apă obișnuită pentru clătirea gurii după periaj.
  4. Dietă echilibrată: O dietă echilibrată joacă un rol semnificativ în sănătatea orală. Limitează consumul de alimente și băuturi zaharoase, în special între mese. Acordă prioritate alimentelor bogate în nutrienți care susțin sănătatea orală.
  5. Dezvoltarea cavităților: Nu subestima importanța primilor ani de viață pentru dezvoltarea sănătoasă a dinților. Cavitățile pot apărea mai devreme decât vă așteptați. Acesta este un motiv în plus pentru a începe igiena orală din timp.
  6. Programarea la dentist: În mod ideal, programarea la dentist ar trebui să aibă loc la vârsta de 1 an sau la aproximativ 6 luni după ce apare primul dinte. Acest lucru ajută copilul să se obișnuiască cu vizitele la dentist și permite depistarea timpurie a problemelor.
  7. Purtarea unor aparate de protecție: În funcție de nevoi, medicul dentist ar putea sugera purtarea unor aparate de protecție, cum ar fi bitele sau proteze dentare, pentru a preveni deteriorarea dinților sau pentru a corecta probleme dentare.
  8. Demonstrație: Demonstrează copilului modul corect de periaj și asigură-te că are o periuță potrivită pentru vârsta sa. Îi poți spune povești sau cânta pentru a face experiența mai distractivă.
  9. Riscul de transmitere a bacteriilor: Nu împărți obiecte personale, cum ar fi furculițele sau lingurițele, cu copilul. Bacteriile din cavitatea dumneavoastră orală pot fi transmise și pot crește riscul de apariție a cavităților la copil.
  10. Monitorizarea fluorului: Pentru copiii cu vârsta sub 3 ani, este important să monitorizezi cantitatea de fluor pe care o primesc. Consumul excesiv de fluor poate duce la fluoroză dentară, o afecțiune a smalțului dentar.

Igiena orală la copii necesită răbdare și atenție. Cu practică regulată și educație corectă, vei contribui la menținerea sănătății orale a copilului pe termen lung.

Vezi si alte articole...