luni, iulie 15, 2024

Importanța vaccinului BCG pentru copii

MedicalImportanța vaccinului BCG pentru copii

Vaccinul BCG (Bacil Calmette-Guérin) este un vaccin viu atenuat, utilizat pentru a preveni tuberculoza (TBC), o boală gravă și contagioasă cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis.

De ce este important vaccinul BCG pentru copii?

Reduce riscul de forme grave de TBC: Vaccinul BCG este cel mai eficient în prevenirea formelor grave de TBC la copii, cum ar fi meningita tuberculoasă și tuberculoza miliară.

Oferă protecție pe termen lung: Deși nu oferă o imunitate completă împotriva TBC, vaccinul BCG oferă o protecție semnificativă pe termen lung, mai ales împotriva formelor grave ale bolii.

Este sigur și bine tolerat: Vaccinul BCG este un vaccin sigur, cu efecte secundare rare și minore, de obicei locale la locul injectării.

Cui este recomandat vaccinul BCG?

Vaccinul BCG este recomandat în mod normal tuturor sugarilor născuți în țări cu o incidență ridicată a TBC sau copiilor care se confruntă cu un risc crescut de expunere la TBC, cum ar fi: copii născuți din mame cu TBC activă, copii care trăiesc în contact apropiat cu persoane cu TBC activă, copii care călătoresc frecvent în țări cu o incidență ridicată a TBC.

Când se administrează vaccinul BCG?

Vaccinul BCG se administrează de obicei la scurt timp după naștere, ideal în primele 24 de ore de viață.

Este important de reținut:

Vaccinul BCG nu trebuie administrat persoanelor cu imunodeficiențe severe. Vaccinul BCG nu oferă protecție împotriva infecției cu TBC latentă, dar poate reduce riscul de progresie a infecției latente în boală activă. Vaccinul BCG nu este un tratament pentru TBC.

Recomandări:

Discutați cu medicul pediatru despre necesitatea și momentul optim pentru administrarea vaccinului BCG. Respectați programul de vaccinare recomandat de medicul pediatru. Asigurați-vă că țineți evidența vaccinărilor copilului.

Vaccinarea BCG este o modalitate importantă de a proteja copiii de formele grave de TBC. Prin vaccinarea copiilor noștri, contribuim la reducerea incidenței TBC la nivel global și la salvarea de vieți.

Vezi si alte articole...