sâmbătă, aprilie 13, 2024

Droguri în showbiz. Natalia Mateuț, audiată la DIICOT

Natalia Mateuț, starleta de la Xtra Night...

Monica Macovei a fost condamnată, pentru accidentul de la Mangalia. Ce urmează acum

Monica Macovei a fost condamnată, pentru accidentul...

În București va exista o piațetă ce va purta numele sociologului Nicolae Gheorghe, cel mai mare intelectual de etnie romă din România

Din OrasÎn București va exista o piațetă ce va purta numele sociologului Nicolae Gheorghe, cel mai mare intelectual de etnie romă din România

Nicușor Dan anunță că în București va fi amenajată o piațetă care va purta numele celui mai mare intelectual de etnie romă din România, sociologul Nicolae Gheorghe. Decizia a fost aprobată de către Consiliul General al Municipiului București. Totodată, primarul Capitalei a comunicat locația exactă a acestei piețe.

„Vom avea în București o piațetă ce va purta numele celui mai mare intelectual de etnie romă din România: sociologul Nicolae Gheorghe”, a transmis Nicușor Dan într-o postare pe Facebook.

Piațeta va fi situată în Sectorul 4, între străzile Sfinții Apostoli și dr. Paul Orleanu. Decizia a fost aprobată în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de joi, 29 februarie 2024. Primarul General al Capitalei a subliniat că Nicolae Gheorghe este remarcabil pentru implicarea sa în activismul civic al romilor din România.

Înainte de Revoluție, Nicolae a devenit cunoscut după ce a trimis către Europa Liberă un articol denunțând xenofobia și rasismul politic al Partidului Comunist, atrăgând astfel atenția Securității.

După anul 1989, Nicolae și-a intensificat activitatea și a fost profund implicat în procesul de recunoaștere a romilor ca minoritate națională. A ocupat mai multe poziții în diverse organizații, printre care vicepreședinte al Uniunii Internaționale a Romilor și membru fondator al Romani Criss, una dintre cele mai prestigioase organizații neguvernamentale. Între 1999 și 2006, a servit ca consilier principal al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

„Cei peste 40 de ani de activitate profesională în slujba romilor îi conferă dreptul de a ocupa un loc fruntaș în galeria marilor activiști pentru drepturile omului din lume”, declară Nicușor Dan.

Cererea de atribuire a numelui piațetei a fost depusă de Fundația Roma Education Fund (REF), platforma civică Aresel, Asociația Roma Entrepreneurship Development (REDI) și organizația European Roma Institute for Arts and Culture (ERIAC). Primarul Nicușor Dan le-a mulțumit consilierilor generali pentru sprijinul acordat proiectului și președintelui Fundației Roma Education Fund, Ciprian Necula, pentru inițiativă.

 

Vezi si alte articole...