joi, aprilie 25, 2024

În cinci zone din Capitală au fost descoperite „insule de biodiversitate”

Din OrasÎn cinci zone din Capitală au fost descoperite „insule de biodiversitate”

Asociația Parcul Natural Văcărești a descoperit mai multe „insule de biodiversitate” în București și dorește să le pună în valoare cu sprijinul autorităților locale, astfel încât acestea să fie accesibile publicului. În prezent, există un parteneriat cu Primăria Sectorului 2, iar primele astfel de insule vor fi deschise pe malul Râului Colentina.

Zonele identificate includ Pădurea Băneasa, zona din spatele Lacului Morii, o porțiune din malul Lacului Dobroiești, o porțiune din Valea Saulei și o porțiune din Peninsula Tei, lângă Romsilva, însă unele dintre aceste zone nu sunt accesibile în prezent.

Directorul Asociației Parcul Natural Văcărești, Dan Bărbulescu, a explicat pentru HotNews.ro că scopul este de a promova aceste insule ca exemple de protecție a biodiversității urbane și de a arăta că aceste zone pot fi integrate în mediul urban și pot deveni o resursă valoroasă pentru comunitate.

În ultimii 2 ani am făcut o cartare a zonelor naturale sau seminaturale din oraș, avem pe harta noastră cel puțin 5 astfel de zone, în afară de Parcul Natural Văcărești. Vorbim despre Pădurea Băneasa, care este o comoară pentru oraș, dar care are nevoie de mult mai multă atenție din partea autorităților, altfel o să dispară. Ea este destul de agresată și de extinderea orașului, și de interese imobiliare.
Mai este salba de lacuri a Colentinei, unde sunt zone cu o certă valoare naturală și integrate corespunzător în planurile de urbanism ale orașului și pot deveni rezervoare de biodiversitate. Este vorba despre o zonă mică din Peninsula Tei, lângă Romsilva, este o pajiște cu un deal foarte frumos și o panoramă foarte interesantă.
Mai vorbim de două zone pe Colentina, Valea Saulei și Dobroiești. Mai este zona de intrare a Dâmboviței în Lacul Morii, la fel, o zonă superbă, dar agresată, ar merita mai multă atenție. Sunt zone care s-au mai păstrat naturale, care sunt din ce în ce mai cunoscute de către comunități, alergători, oameni cu copii, care ies pur și simplu să privească o pasăre, o floare.

Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești, a declarat că aceste zone trebuie protejate într-o primă fază și clasificate ca arii protejate urbane pentru a preveni distrugerea lor. După ce această etapă va fi implementată, zonele vor fi deschise publicului și vor fi amenajate într-un mod minimalist, cu poteci de acces, trasee pentru plimbări și panouri informative.

El își dorește ca aceste zone să fie integrate în planurile de dezvoltare ale Bucureștiului pentru a recunoaște faptul că biodiversitatea există și în oraș, iar acest lucru trebuie să fie recunoscut atât de comunitatea locală, cât și de administrația publică.

„Apoi este foarte important să existe acest parteneriat cu autoritatea locală, să avem autoritatea publică alături de noi, fie că vorbim de Primărie, de Apele Române, sau de alte instituții care sunt proprietarele terenului și să începem să organizăm lucrări de curățenie, de accesibilizare, de amenajare a unor trasee de vizitare prin intervenții minimale”, a mai spus Dan Bărbulescu.

Proiectul de amenajare a acestor zone ar putea dura între 3 și 5 ani și necesită deschiderea autorităților și implicarea comunității locale. În prezent, există un parteneriat între Asociația Parcul Natural Văcărești, Primăria Sectorului 2 și Asociația pentru Protecția și Conservarea Păsărilor din București (ALPAB), iar primele insule de biodiversitate vor fi deschise pe malul Râului Colentina. În acest sens, Primăria Sectorului 2 va organiza un concurs în acest an pentru a găsi soluții pentru amenajarea unei promenade verzi pe malurile lacurilor, iar lucrările vor începe în 2024.

Ne dorim să avem o diversitate mai mare pe salba de lacuri. Salba de lacuri este un proiect major pentru Sectorul 2. Parte din zonele sălbatice de pe salba de lacuri au o diversitate deosebită. Împreună cu Asociația Parcul Natural Văcărești am agreat să colaborăm pentru a avea intervenții minimale în câteva zone din Sectorul 2.
Am identificat două zone deja, dar mai sunt și alte zone pe care le țintim. Acolo vom avea intervenții minimale și le vom amenaja împreună cu dânșii. În principal vom creea acces și vom face niște trasee cu panouri, dar acestea vor fi singurele intervenții, fiindcă natura a creat acolo niște locuri fabuloase, a declarat primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, pentru HotNews.ro.

Asociația Parcul Natural Văcărești desfășoară, de asemenea, un experiment în prezent, transformând o porțiune de teren dintre Dâmbovița și Parcul Natural Văcărești într-o pajiște urbană. Scopul acestui experiment este de a conecta parcul la coridorul Dâmboviței, inclusiv la zonele verzi din exteriorul parcului, pentru a oferi refugii naturale micilor viețuitoare. Dan Bărbulescu a declarat că acest lucru va face ca parcul să devină treptat un rezervor de biodiversitate.

Vezi si alte articole...