Un târg de produse tradiționale se desfășoară în București, în curtea Ministerului Agriculturii, în perioada 10-12 octombrie 2024, între orele 09:00 și 19:00.
Vizitatorii vor găsi o gamă variată de produse înregistrate în scheme de calitate naționale și europene, produse tradiționale atestate, cu mențiunea de „produs montan”, și produse cu denumiri protejate, precum Indicație Geografică Protejată (IGP) pentru alimente și Indicații Geografice pentru băuturi spirtoase (IG). De asemenea, vor fi disponibile produse ecologice, preparate din carne, lactate, produse de panificație, legume și fructe proaspete sau procesate, vinuri, băuturi spirtoase, miere și dulcețuri.
La târgul organizat de Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, vizitatorii vor putea achiziționa gemuri, sucuri, siropuri și legume proaspete de sezon, precum varză, cartofi, usturoi, roșii, castraveți, ceapă, vinete, ridichi negre, dovleci și conopidă. De asemenea, se vor putea cumpăra fructe precum struguri bio, mere, pere și prune, oferite de producători din județele Dâmbovița, Buzău și Olt.
Mustul va fi prezent alături de alte produse din județele Constanța și Vrancea, cum ar fi prune afumate și miez de nucă. De asemenea, vor fi disponibile produse renumite, precum Magiunul de prune Topoloveni (IGP din 2011) din Argeș și Telemeaua de Sibiu (IGP din 2019), oferită de producătorii din Argeș și Sibiu, care vor aduce și miere de salcâm, tei, faguri și propolis cu cătină.
„Iubitorii de pește vor putea alege dintr-o gamă largă de produse din păstrăv de la Păstrăvăria Bușteni, înregistrate ca produse montane, precum: Păstrăv Zamorean, Păstrăv zamorean Morcovit, păstrăv jăruit, Păstrăv Prăvălit și Proțăpit, Păstrăv în zamă de roșii, Tocană de păstrăv cu legume, Tocană de păstrăv jăruit cu legume, Păstrăv murărit pe zamora, Păstrăv în osâză de legume, Pate de ficat de păstrăv zamorean, Fluștuc de păstrăv-Curcubeu. La acest eveniment, cei prezenți vor putea degusta în premieră plăcintă umplută cu carne de pește”, transmit reprezentanții MADR.
Băuturi spirtoase din județul Vâlcea: „Țuica Tăria lui Cătălin” și „Rachiu din fructe Tăria lui Cătălin”, precum și „Țuica de prune Sordony de Horezu”, care se află în proces de înregistrare ca Indicație Geografică. Produse din județul Maramureș: Pita de casă cu cartofi – un produs natural de la Boianu, Chec de casă de la Boianu, Colac cu nucă de la Boianu, dar și produse tradiționale din carne și lactate din comuna Fundata, județul Brașov.
„În premieră, la târgul dedicat Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești va fi un stand în cadrul căruia reprezentanți ai Facultății de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere din cadrul USAMV vor prezenta produse inovative de cofetărie și patiserie obținute de doctoranzii și studenții facultății și vor oferi materiale informative privind promovarea ofertei educaționale”.