joi, iulie 18, 2024

În Sectorul 6 începe o amplă campanie de sterilizare gratuită a sute de câini cu stăpân

Din OrasÎn Sectorul 6 începe o amplă campanie de sterilizare gratuită a sute de câini cu stăpân

Locuitorii din Sectorul 6 au oportunitatea de a-și steriliza și de a-și microcipa gratuit animalele de companie începând de miercuri, 4 octombrie, și până la sfârșitul acestui an, prin intermediul unei campanii desfășurate de Primăria Sectorului 6.

Pentru această acțiune, a fost alocată o sumă de un milion de lei, care va acoperi costurile pentru transport, procedurile medicale, tratamentul postoperator și înregistrările în Registrul Electronic al Câinilor din Sector (RECS) pentru aproximativ 1.600 de animale de companie.

Iată programul pentru sterilizare și microcipare, precum și informații importante pentru stăpânii de câini din Sectorul 6:

 1. Miercuri, 4 octombrie: Echipa de medici veterinari va face primele microcipări direct la domiciliul proprietarilor, identificând câinii din gospodării.
 2. În săptămânile următoare: În paralel cu microcipările la domiciliu, se vor efectua sterilizările într-un cabinet mobil.
 3. Până la finalul anului: Se vor continua sterilizările, microcipările și înregistrările în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS).

Câteva informații importante pentru stăpânii de câini:

 • Sterilizarea, microciparea și înregistrarea în RECS sunt obligatorii conform legii, iar nerespectarea acestora poate atrage o amendă între 5.000 și 10.000 de lei.
 • Aceste proceduri sunt gratuite și includ transportul și tratamentul postoperator.
 • Pentru a beneficia de aceste servicii, este necesară programarea la numărul de telefon: 0760 257 402. Din moment ce bugetul permite sterilizarea a 1.600 de câini, se aplică principiul „primul venit, primul servit”.
 • Pentru câinii mari, agresivi sau care nu pot fi scoși din curte, echipa de medici veterinari poate să-i tranchilizeze în siguranță de la distanță.

Despre procedura de sterilizare:

 • Aceasta se efectuează într-un cabinet mobil care se află în fiecare zi într-o anumită zonă din Sectorul 6.
 • Masculii pot fi sterilizați începând cu vârsta de 6 luni, iar femelele de la 8-10 luni. Sterilizarea poate fi realizată și la câini mai în vârstă, până la 7-8 ani pentru câinii de talie mare și până la 12-14 ani pentru câinii de talie mică.
 • Operația este simplă, se efectuează sub anestezie totală, durează aproximativ 20 de minute și nu este dureroasă. Se utilizează ace atraumatice și fire resorbabile.
 • Cu 24 de ore înainte de operație, câinele nu trebuie să consume alimente și poate să bea doar apă. După operație, până a doua zi, nu trebuie să mănânce și să bea apă. Se urmează un tratament cu antibiotice și antiinflamatoare.
 • Un câine sterilizat poate să îngrașe mai repede, așa că este important să aibă o dietă controlată.

Avantajele sterilizării includ reducerea tendinței câinilor de a fugi de acasă, un comportament mai calm și liniștit, prevenirea perioadelor de năpârlire din cauza hormonilor și prevenirea apariției unor boli grave atât la femele, cât și la masculi.

Despre microcipare:

 • Microciparea nu este dureroasă și se realizează fără anestezie, chiar la domiciliu, în doar câteva secunde. Animalul simte doar o mică înțepătură, similară cu cea a unei injecții.
 • Microcipul, de dimensiunea unui bob de orez, conține date importante despre câine, cum ar fi numele, vârsta, istoricul medical și datele de identificare ale stăpânului.
 • După implantare, medicul veterinar introduce datele din cip în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS).

Vezi si alte articole...