duminică, mai 26, 2024

Încă o anchetă republicană împotriva administrației Biden: retragerea haotică a trupelor din Afganistan în 2021

ExterneÎncă o anchetă republicană împotriva administrației Biden: retragerea haotică a trupelor din Afganistan în 2021

Republicanii, care detin controlul in Camera Reprezentantilor a Statelor Unite, au lansat vineri o anchetă parlamentara cu privire la retragerea haotica a trupelor din Afganistan in 2021, in timpul careia 13 soldati americani au fost ucisi intr-un atac, informeaza sambata AFP citata de Agerpres.

Michael McCaul, presedintele Comisiei pentru afaceri externe, a anuntat ca i-a cerut secretarului de stat Antony Blinken o serie de documente, in special note de informatii si note ale discutiilor cu talibanii.

„Este absurd si scandalos ca administratia Biden a respins in mod repetat cererile noastre de acces si continua sa ascunda informatii despre retragere”, a spus Michael McCaul. In caz de refuz, comisia nu va ezita sa treaca printr-o procedura cu caracter obligatoriu, a avertizat el.

Presedintele democrat Joe Biden a implementat retragerea trupelor din Afganistan punand capat celui mai lung razboi al SUA in august 2021. Haosul in care s-au desfasurat operatiunile de retragere, precum si revenirea la putere a talibanilor, i-au adus critici puternice.

Încă o anchetă republicană împotriva administrației Biden. Pe 26 august 2021, 13 soldati americani au fost ucisi intr-un atac cu bomba in apropierea aeroportului din Kabul, soldat cu 173 de morti in total.

Fostul presedinte Donald Trump este cel care a negociat retragerea trupelor americane din Afganistan, dar Partidul Republican a criticat intotdeauna modul in care succesorul sau, Joe Biden, a condus operatiunea.

Departamentul de Stat nu a raspuns vineri unei solicitari de comentarii, dar spune ca a oferit peste 150 de informari membrilor Congresului de la retragerea din august 2021, potrivit presei americane.

Declansat ca raspuns la atacul din 11 septembrie 2001 de la New York, razboiul din Afganistan a costat vietile a peste 2.500 de soldati americani si a peste 3.500 de soldati din alte tari membre NATO, potrivit armatei americane.

Vezi si alte articole...