Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach (foto), a declarat vineri reporterilor că instituției pe care o conduce îi lipsește un „sistem științific solid” pentru a deosebi un bărbat de o femeie, în contextul în care controversele legate de gen continuă să afecteze JO 2024.
Bach a fost întrebat dacă CIO se va angaja să revizuiască liniile directoare care au permis ca doi boxeri – Imane Klelif (Algeria) și Lin Yu-ting (Taiwan) care nu au trecut anterior testele de gen ale Asociației Internaționale de Box (IBA) să boxeze ca femei la Jocurile de la Paris.
„Am spus de la bun început că, dacă cineva ne prezintă un sistem solid din punct de vedere științific cum să identificăm bărbații și femeile, noi suntem primii care îl vom face”, a declarat Bach.
„Nu ne place această incertitudine. Nu ne place pentru situația generală pentru nimeni.
În acest caz, Bach a adăugat: „Așa că am fi mai mult decât încântați să analizăm acest lucru”.
„Deci, am fi mai mult decât încântați să analizăm acest lucru. Dar ceea ce nu este posibil este ca cineva să spună, știi tu, „aceasta nu este o femeie” doar uitându-se la cineva sau căzând pradă unei campanii de defăimare de către o organizație care nu este credibilă.”
Testele decontate de CIO au fost efectuate de Asociația Internațională de Box, care ar fi testat cromozomii, cel puțin în parte.
IBA a explicat, într-o conferință recentă de presă, de ce își menține, ferm, poziția că Imane Khelif și Lin Yu-ting, au cromozomi masculini.
IOC is gaslighting the world. Bach says there’s no solid scientific way to tell who is a woman! He is taking us all for fools. pic.twitter.com/imUGgwnTv3
— FairPlayForWomen (@fairplaywomen) August 9, 2024
„Pe baza testelor ADN, am identificat un număr de sportivi care au încercat să își păcălească colegii să se dea drept femei. Conform rezultatelor testelor, s-a dovedit că aceștia au cromozomi XY. Astfel de sportivi au fost excluși din competiție”, a declarat CEO-ul IBA, Chris Roberts.
Mulți consideră că oricine are cromozomi masculini nu ar trebui să lupte ca femeie, indiferent dacă este “intersexual” sau nu. Jocurile Olimpice, însă, nu au aderat la această poziție. Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, a insistat că, dacă pașaportul unui atlet are înscrisă mențiunea “femeie”, aceasta este tot ce are nevoie CIO pentru a-i permite să concureze cu femeile.
În context, merită menționat că există diferențe evidente biologice între bărbați și femei. Poziția conform căreia „nu se pot diferenția” este specifică activiștilor LGBT și culturii woke.