joi, mai 23, 2024

Investiții străine directe de 12 miliarde euro în sectorul imobiliar local

ImobiliareInvestiții străine directe de 12 miliarde euro în sectorul imobiliar local

Sectorul imobiliar și al construcțiilor din România a atras în ultimii zece ani investiții străine directe de circa 12 miliarde euro, astfel că ponderea acestui segment în soldul total al ISD a urcat în 2021 la 17,4%, comparativ cu 9,2% în 2012, arată Cushman & Wakefield Echinox.

În aceste condiții, imobiliarele și construcțiile reprezintă al doilea cel mai mare receptor de capital străin din România, după industria prelucrătoare (30% din sold), devansând comerțul (17,2%).

Soldul investițiilor străine directe (ISD) din sectorul construcții și tranzacții imobiliare a ajuns la finalul anului 2021 la 17,4 miliarde de euro, înregistrând cea mai mare rată de creștere dintre toate sectoarele economice în perioada 2012-2021, respectiv de 219%.

În ultimii zece ani au fost construite proiecte imobiliare de birouri, retail, industrial și logistică în suprafață totală de circa 7 milioane de metri pătrați la nivel național, pornind de la un stoc de 5,5 milioane de metri pătrați contabilizat în 2012.

Sunt considerate investiții străine directe capitalul social vărsat și rezervele ce revin unui investitor nerezident care deține cel puțin 10% din voturi sau din capitalul social subscris al unei întreprinderi  rezidente.

Mai mult, investitorii străini sunt cei mai mari proprietari de spații imobiliare moderne din România, pe toate segmentele pieței, deținând mai mult de 70% din stocul total de astfel de spații.

CITEȘTE ȘI: Cum a arătat piața imobiliară în primele nouă luni ale anului

Vezi sursa originala: Moneybuzz.ro

Vezi si alte articole...