miercuri, iulie 17, 2024

Iranul vrea război cu SUA acum. Senatorii americani îi cer lui Biden să lovească Teheranul

ExterneIranul vrea război cu SUA acum. Senatorii americani îi cer lui Biden să lovească Teheranul

Iranul vrea război cu SUA acum. Senatorii americani îi cer lui Biden să lovească Teheranul. SUA și Iranul s-au apropiat joi de o confruntare militară deplină, după o serie de ciocniri între trupele americane și forțele proxy iraniene.

Iranul vrea război cu SUA acum. Senatorii americani îi cer lui Biden să lovească Teheranul, în timp ce războiul Israel-Hamas amenință să tragă întregul Orient Mijlociu într-un nou ciclu de conflict.

Confruntarea tot mai mare dintre SUA și Iran a luat o altă întorsătură majoră miercuri, când avioanele de luptă americane F-15 au lovit depozite de arme din Siria folosite de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran și de grupurile afiliate pentru a ataca forțele americane din Irak și Siria.

Iranul vrea război cu SUA acum. Senatorii americani îi cer lui Biden să lovească Teheranul

Toate milițiile sponsorizate și înarmate în timp de Iran atacă în mod sistematic trupele SUA, de la izbucnirea războiului Israel-Hamas (grupare susținută tot de Teheran).

Rebelii Houthi susținuți de Iran au doborât o dronă americană miercuri, în largul coastei Yemenului.

A fost a doua ciocnire directă între trupele americane și milițiile pro-iraniene în aceeași zi în diferite colțuri ale Orientului Mijlociu.

Forțele miliției Hezbollah din sudul Libanului continuă să se angajeze într-o serie de schimburi de focuri la graniță cu trupele israeliene, care au ucis zeci de combatanți.

În ciuda avertismentelor SUA, forțele Houthi au lansat un „baraj de rachete balistice” care au vizat orașul israelian Eilat de la Marea Roșie.

Armata israeliană a raportat că o dronă a lovit o școală, dar nu a provocat răniri. O altă rachetă de origine necunoscută a fost interceptată deasupra Mării Roșii.

„Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, crede că poate forța SUA să se retragă cum a făcut în Afganistan și să se retragă complet din regiune”, a declarat Michael Rubin, un fost oficial al Departamentului de Apărare pentru The Washington Times.

„SUA trebuie să se aștepte la o escaladare suplimentară din partea Iranului și a împuterniciților săi”.

Președintele Biden a ordonat două lovituri împotriva milițiilor susținute de Iran, dar analiști militari susțin că nu e un răspuns suficient de forță și deschide calea pentru inevitabile victime americane.

Senatorii spun că trebuie tăiat „capul șarpelui” de la Teheran

Secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, a încercat să înlăture perspectiva escaladării.

Acesta a declarat că șefii Pentagonului vor face tot ce le stă în putere pentru a se asigura că un război mai larg nu izbucnește într-un teatru din ce în ce mai tensionat și periculos.

Iranul, prin Hamas, socotește că tensiunile în creștere rapidă este ceea ce se dorește.

În ultimele săptămâni, Pentagonul a trimis în Orientul Mijlociu forțe militare substanțiale, inclusiv grupuri de atac ale două portavioane și un submarin cu propulsie nucleară, ca un „mijloc de descurajare împotriva Iranului” și a mandatarilor săi.

Până acum, șirul de atacuri ale milițiilor legate de Iran a rănit cel puțin 21 de membri ai militarilor americani și a dus la moartea unui antreprenor american care a suferit un incident cardiac în timp ce se adăpostea, în timpul unui atac.

Tensiunile dintre cele două națiuni sunt la cel mai înalt punct de la începutul anului 2020, când SUA și Iranul aproape au intrat în război după ce un atac aerian american l-a eliminat pe generalul Qassem Soleimani, un comandant și strateg de top iranian, care coordona toate milițiile pro-iraniene din afara țării.

Lovirea directă a Iranului este acum o discuție deschisă la Washington și există unitate în această privință.

„Îi spun președintelui Biden cu mare claritate, dacă doriți să opriți cele peste 40 de atacuri asupra personalului militar din Orientul Mijlociu, trebuie să loviți în Iran”, a declarat senatorul Tim Scott din Carolina de Sud, un candidat republican la președinție.

„Dacă vrei să faci o diferență, nu poți continua pur și simplu să ai lovituri în Siria asupra depozitelor. De fapt, trebuie să tăiați capul șarpelui, iar capul șarpelui este Iranul și nu mandatarii.”

Senatorul Lindsey Graham, republican din Carolina de Sud, și senatorul Richard Blumenthal, democrat din Connecticut, vor introduce o rezoluție prin care autorizează SUA să lovească direct Iranul dacă Hezbollah deschide un al doilea front în războiul împotriva Israelului.

Vezi si alte articole...