luni, iulie 15, 2024

Israelul nu va recurge la „anexarea” pe model rusesc a Fâșiei Gaza. Va urma modelul „Transnistria”

ExterneIsraelul nu va recurge la „anexarea” pe model rusesc a Fâșiei Gaza. Va urma modelul „Transnistria”

Planul de după război al Israelului nu este o „anexare” a Fâșiei Gaza, a declarat marți un consilier de rang înalt al premierului Benjamin Netanyahu.

„Cred că v-ați putea aștepta la ceva mai fluid, ceva mai flexibil, în care putem intra și ieși în funcție de necesități pentru a face față situației de securitate”, a declarat consilierul Mark Regev la CNN.

Israelul nu va recurge la „anexarea” pe model rusesc a Fâșiei Gaza. Va urma modelul „Transnistria”
„Nu vorbim despre niciun fel de ocupație continuă a Fâșiei Gaza”.

Întrebat despre comentariile făcute luni de Netanyahu la ABC News, potrivit cărora Israelul va avea „responsabilitatea generală de securitate” în Gaza pentru o „perioadă nedeterminată” după ce războiul se va încheia, Regev a spus: „Trebuie să facem o distincție între o prezență de securitate și controlul politic”.

„Când se va termina și când vom fi învins Hamas, este crucial ca nu va exista un element terorist resurgent, un Hamas resurgent. Nu are rost să facem acest lucru și să ne întoarcem la punctul de plecare”, a spus Regev.

„Va trebui să existe o prezență israeliană de securitate, dar asta nu înseamnă că Israelul reocupă Gaza, asta nu înseamnă că Israelul este acolo pentru a-i guverna pe locuitorii din Gaza.

„Dimpotrivă, suntem interesați să stabilim noi cadre, în care locuitorii din Gaza să se poată conduce singuri, în care să existe sprijin internațional pentru reconstrucția Gaza. Să sperăm că vom putea aduce țări – și țări arabe – pentru o reconstrucție a unei Gaza demilitarizate, post-Hamas.”

Casa Albă avertizează Israelul să nu anexeze Fâșia Gaza

Casa Albă a susținut marți că nu crede că forțele israeliene ar trebui să reocupe Gaza, în urma comentariilor premierului israelian Benjamin Netanyahu.

„Președintele crede în continuare că o reocupare a Gaza de către forțele israeliene nu este bună. Nu este bine pentru Israel; nu este bine pentru poporul israelian”, a declarat coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică, John Kirby.

Ultimul avertisment al Casei Albe vine după ce Netanyahu a declarat luni pentru ABC News că Gaza ar trebui să fie guvernată de „cei care nu vor să continue calea Hamas”: „Cred că Israelul va avea, pentru o perioadă nedeterminată, responsabilitatea generală pentru securitate, deoarece am văzut ce se întâmplă când nu o avem”.

Vezi si alte articole...