sâmbătă, iulie 20, 2024

Jens Stoltenberg avertizează: Va fi un război lung în Ucraina

ExterneJens Stoltenberg avertizează: Va fi un război lung în Ucraina

Jens Stoltenberg, a avertizat majoritatea războaielor durează mai mult decât se așteaptă atunci când încep, iar războiul din Ucraina s-ar putea să dureze mult mai mult decât se credea.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că războiul din Ucraina nu va avea un sfârșit rapid. Mesajul l-a transmis într-un interviu publicat duminică în timp ce Kievul continuă cu contraofensiva împotriva Rusiei.

De asemenea, Jens Stoltenberg, a avertizat că va fi necesar „să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”. Declarația a făcut-o în interviul pentru grupul de media german Funke.

„Majoritatea războaielor durează mai mult decât se aşteaptă atunci când încep. Prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”.

Stoltenberg, despre pacea dintre Rusia şi Ucraina

Conflictul a început în februarie 2022, când Moscova şi-a trimis forţele în Ucraina, readucând războiul în Europa pentru prima dată în ultimele decenii.

„Cu toţii ne dorim o pace rapidă”, a continuat secretarul general al NATO. Şi continuă: „Dar în acelaşi timp trebuie să recunoaştem acest lucru. Dacă preşedintele Volodimir Zelenski şi ucrainenii încetează să lupte, ţara lor nu va mai exista; dacă preşedintele Vladimir Putin şi Rusia depun armele, vom avea pace”.

Jens Stoltenberg

Sursa foto: Volodimir Zelenski-Facebook

Jens Stoltenberg, despre dorinţa Kievului de a adera la NATO

În ceea ce privește dorinţa Kievului de a adera la NATO, Stoltenberg dă asigurări că nu există nicio îndoială că, mai devreme sau mai târziu, Ucraina va adera la Alianţa Atlantică.

„Nu există nicio îndoială că, mai devreme sau mai târziu. Când acest război se va încheia, vom avea nevoie de garanţii de securitate pentru Ucraina, altfel istoria s-ar putea repeta”, a mai punctat secretarul general al NATO.

Mai trebuie subliniat faptul că la summitul din iulie de la Vilnius, liderii NATO au convenit că Ucraina s-ar putea alătura alianței. Odată ce anumite condiții vor fi îndeplinite de către ţara aflată în război cu Rusia.

Iar oficialii americani și germani au precizat clar că vor include Kievul cât de curând. În opinia lor, Ucraina realizează reforme pentru a proteja democrația și statul de drept.

Vezi si alte articole...