marți, iunie 18, 2024

Joe Biden a făcut un anunț important despre România. Ce a transmis președintele american marilor puteri

ActualitateJoe Biden a făcut un anunț important despre România. Ce a transmis președintele american marilor puteri

Statele Unite intenționează să acorde un sprijin suplimentar de 99 de milioane de dolari României pentru dezvoltarea primei centrale cu reactoare modulare mici (SMR), a anunțat, sâmbătă, la Summit-ul G7 președintele Joe Biden.

Banca pentru Import-Export a Statelor Unite (EXIM) a emis o scrisoare de interes pentru un potenţial sprijin de până la 99 de milioane de dolari către RoPower Nuclear SA, bazându-se pe sprijinul anterior al guvernului SUA pentru a dezvolta prima centrală cu reactoare modulare mici (SMR) din România, folosind tehnologia companiei americane NuScale Power şi serviciile de inginerie şi construcţii ale Fluor Corporation, fondurile fiind destinate studiilor de proiectare, potrivit News.

Anunţul a fost făcut la G7 de către preşedintele SUA Joe Biden. Împreună cu manifestările de interes din partea partenerilor publici şi privaţi din Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite, sprijinul iniţial pentru proiect însumează până la 275 de milioane de dolari, potrivit unui fact sheet publicat de Casa Albă, referitor la Parteneriatul pentru infrastructură şi investiţii globale la Summit-ul G7.

Sprijinul american pentru dezvoltarea SMR în România constă în 4 miliarde de dolari

Aceste angajamente, împreună cu noile angajamente din partea României, sprijină achiziţia de materiale cu timp lung de fabricaţie, finalizarea analizei de inginerie şi proiectare front-end (FEED), furnizarea de experţi în managementul proiectelor şi activităţile de reglementare ale centralei.

În plus, DFC şi U.S. EXIM au emis, de asemenea, scrisori de interes pentru un potenţial sprijin de până la 1 miliard de dolari, respectiv 3 miliarde de dolari, pentru implementarea proiectelor.

SUA, romania, joe biden, sprijin, anunt, reactoare nucleare, milioane de dolari,

Când va fi construită, centrala cu SMR va deschide calea pentru noi tehnologii energetice inovatoare, va accelera tranziţia către energie curată, va crea mii de locuri de muncă şi va consolida securitatea energetică europeană, respectând în acelaşi timp cele mai înalte standarde de siguranţă nucleară, securitate şi neproliferare.

Vezi si alte articole...