joi, martie 28, 2024

Josep Borrell, șeful diplomaţiei UE: „Occidentul trebuie să furnizeze sprijin militar suplimentar Ucrainei”

ExterneJosep Borrell, șeful diplomaţiei UE: „Occidentul trebuie să furnizeze sprijin militar suplimentar Ucrainei”

Occidentul trebuie să furnizeze ajutor militar suplimentar Ucrainei şi să îşi accelereze livrările de echipamente militare, a susţinut duminică, la Munchen, Înaltul reprezentant al Uniunii European pentru afaceri externe şi politică de securitate Josep Borrell, potrivit Reuters.

”Trebuie făcut mult mai mult şi mult mai rapid. Încă sunt multe lucruri de făcut. Trebuie să ne sporim şi să ne accelerăm sprijinul militar”, a spus Josep Borrell într-un discurs la Conferinţa de securitate de la Munchen, care se încheie duminică.

Reprezentantul blocului comunitar Josep Borrell a susţinut o propunere a Estoniei privind achiziţionarea de muniţie de către UE în numele statelor membre, pentru a ajuta Ucraina.

”Sunt complet de acord cu propunerea premierului eston, lucrăm în această privinţă şi va funcţiona”, a spus Borrell după o întâlnire cu şefa executivului eston Kaja Kallas, care i-a prezentat propunerea.

„Rusia trage într-o zi un număr de proiectile de artilerie egal cu producţia europeană lunară”
Potrivit Kajei Kallas, obiectivul este de a folosi o procedură similară celei aplicate pentru a asigura achiziţionarea rapidă de vaccinuri în timpul pandemiei de COVID-19.

Kallas a explicat că statele UE ar trebui să strângă fondurile necesare, care apoi ar urma să fie utilizate pentru a încheia contracte mari cu industria apărării via Uniunea Europeană. Procedura ar putea garanta faptul că industria poate face investiţiile necesare pentru a extinde producţia.

”Rusia trage într-o zi un număr de proiectile de artilerie egal cu producţia europeană lunară”, a adăugat Kaja Kallas, care a precizat că în prezent industria de apărare rusă lucrează în trei schimburi.

Pe de altă parte, a continuat şefa guvernului eston, Instrumentul European pentru Pace ar putea juca de asemenea un rol. Acesta este un instrument financiar prin care UE susţine deja livrările de arme şi echipamente către Ucraina şi programe de pregătire a forţelor armate ucrainene. Până acum a fost alocată suma de 3,6 miliarde de euro pentru a sprijini armata ucraineană.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Vezi si alte articole...