vineri, iulie 19, 2024

Keir Starmer, noul premier al Marii Britanii: Fost avocat, flautist și violonist, lipsit de carismă

ExterneKeir Starmer, noul premier al Marii Britanii: Fost avocat, flautist și violonist, lipsit de carismă

Marea Britanie. Keir Starmer este noul premier al Marii Britanii, după ce Partidul Laburist, pe care îl conduce, a obținut o majoritate confortabilă în alegerile parlamentare, conform rezultatelor parțiale oficiale raportate de Reuters și estimărilor BBC.

Puțin carismatic, dar determinat, noul prim-ministru britanic Keir Starmer are misiunea de a satisface așteptările unei țări dornice de schimbare, după ce a reformat radical Partidul Laburist pentru a-l readuce la putere în Regatul Unit.

Marea Britanie are un nou premier. Cine este Keir Starmer

Înainte de alegeri, Keir Starmer, fost avocat pentru drepturile omului, în vârstă de 61 de ani, care a fost ales în Parlamentul britanic acum doar nouă ani, a declarat că funcția de lider al opoziției a fost „cea mai frustrantă slujbă pe care am avut-o vreodată” și că este nerăbdător să preia conducerea guvernului.

De când a preluat conducerea Partidului Laburist în 2020, după înfrângerea electorală din 2019, nu a schimbat deloc strategia sa pentru a ajunge la putere. S-a angajat să reconstruiască și să redirecționeze un Partid Laburist slăbit de predecesorul său, Jeremy Corbyn, ale cărui idei erau extrem de de stânga. Nu a ezitat să-i demită pe cei care nu-i împărtășesc viziunea și muncește intens pentru a închide capitolul acuzațiilor de toleranță față de antisemitism care au afectat partidul, relatează AFP.

În timpul campaniei, el a promis să repună politica „în serviciul publicului” și să pună „țara pe primul loc, partidul pe locul doi”, într-o încercare de a reconstrui încrederea publicului după scandalurile care au afectat guvernele conservatoare în ultimii ani.

Cu toate acestea, pentru mulți britanici, Keir Starmer rămâne o enigmă politică. Adversarii săi subliniază schimbările frecvente de poziție și lipsa de claritate a programului său, ceea ce îi face pe unii să se întrebe despre adevăratele sale intenții și capacitatea sa de a guverna. Alegerea sa de a intra în politică atât de târziu în viață, după o carieră de succes ca avocat și fost director al Ministerului Public pentru Anglia și Țara Galilor, ridică întrebări despre motivațiile sale. Jurnalistul Tom Baldwin, autor al unei biografii, a explicat că Starmer a fost determinat să facă această schimbare din cauza nemulțumirii profunde față de politica de austeritate impusă de conservatori.

„A vrut să ajungă la putere și să schimbe cu adevărat legile, mai degrabă decât doar să le aplice”, spune Baldwin într-un podcast Guardian.

Keir Starmer

Și-a dorit ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană

A fost ales pentru prima dată ca deputat pentru circumscripția central-nordică a Londrei în 2015.

În ciuda diferențelor sale cu Jeremy Corbyn, Keir Starmer a devenit purtătorul de cuvânt al partidului cu privire la Brexit. El a votat pentru a rămâne în UE.

De-a lungul anilor nu a ezistat să poate discuții contradictorii în Parlament cu prim-miniștrii conservatori: Boris Johnson, Liz Truss și, în cele din urmă, Rishi Sunak.

Stilul său precis de avocat contribuie la imaginea sa, care este destul de severă și lipsită de carismă. Această impresie s-a accentuat în timpul campaniei, când a preferat prudența în locul entuziasmului, însă a reușit să exploateze sentimentul de nemulțumire față de conservatori.

Deși se autodefinește ca „socialist”, agenda sa guvernamentală „pro-business” susține o politică de disciplină bugetară în perioadele de dificultăți financiare. În plus, se angajează să îmbunătățească serviciile publice.

„El crede că statul ar trebui să fie un facilitator și că ar trebui să existe ca o plasă de siguranță”, susține profesorul de științe politice Tim Bale, care vede în aceasta influența istoriei familiei sale.

Keir Starmer a luptat de-a lungul anilor pentru egalitate și drepturile omului
Născut pe 2 septembrie 1962, Keir Rodney Starmer a crescut în suburbiile Londrei alături de un frate și două surori. Tatăl său a fost distant, iar mama sa a suferit de o boală articulară rară care a dus la invaliditatea ei pentru mulți ani.

„Tatăl meu a fost sculer și mama asistentă medicală”, repetă el într-o frază care a devenit un „gimmick” ironizat al campaniei sale.

„Știu cum este să te lupți să plătești facturile”, a mai spus el adesea, într-o perioadă în care țara suferea de o inflație de două cifre.

Flautist și violonist – a primit lecții de la Norman Cook, cunoscutul Fatboy Slim – a urmat cursurile unei „grammar school”, instituții publice care selectează elevii cei mai buni. După ce a studiat dreptul la Leeds și apoi la Oxford, Keir Starmer s-a alăturat unei firme specializate în drepturile omului, unde a reprezentat sindicate și activiști de mediu împotriva McDonald’s și a militat împotriva pedepsei cu moartea în Caraibe.

A început să lucreze ca procuror general în Anglia și Țara Galilor în 2008, după ce a ajutat la reconstruirea poliției din Irlanda de Nord după conflicte în 2003.

Keir Starmer, numit în onoarea lui Keir Hardie de către părinții săi, fondatorul Partidului Laburist, a fost înălțat la rangul de cavaler în 2014 de Regina Elisabeta a II-a.

În 2007 s-a căsătorit cu o fostă avocată și cadru medical cu rădăcini evreiești. Au împreună doi copii adolescenți, iar noul prim-ministru are speranța să continue tradiția familiei de la Downing Street de a nu lucra după ora 18:00 în ziua de vineri pentru a petrece timp cu familia.Avocatul Gavin Millar, un prieten care a lucrat cu el, îl descrie ca fiind „foarte minuțios, foarte muncitor”.

Vezi si alte articole...