sâmbătă, iunie 15, 2024

Klaus Iohannis afirmă explicit că România nu va trimite trupe în Ucraina și că nu acceptă ca țara noastră să rămână fără apărare antirachetă și antiaeriană

MedicalKlaus Iohannis afirmă explicit că România nu va trimite trupe în Ucraina și că nu acceptă ca țara noastră să rămână fără apărare antirachetă și antiaeriană

Președintele României, Klaus Iohannis a declarat miercuri că România nu va trimite combatanţi în Ucraina dar și că nu acceptă, sub nicio formă, ca România să rămână fără apărare antirachetă şi antiaeriană.

Klaus Iohannis a vizitat miercuri Parcul Naţional „Piatra Craiului”, cu prilejul Zilei Internaţionale a Biodiversităţii şi în marja Zilei Europene a Parcurilor Naţionale, marcată pe 24 mai.

După efectuarea vizitei, șeful statului a răspuns întrebărilor jurnaliștilor legate de trimiterea de soldați români în Ucraina.

“România nu va trimite combatanţi în Ucraina, este simplă discuţia şi cred că cu asta s-a şi terminat”, a precizat şeful statului.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a mai afirmat, referitor la varianta ca România să cedeze un sistem Patriot Ucrainei, că este o chestiune care trebuie discutată cu specialiştii din armată, apoi în CSAT, menţionând că el nu acceptă, sub nicio formă, ca România să rămână fără apărare antirachetă şi antiaeriană.

„Nu comentez această chestiune şi nu cred că are ce căuta în spaţiul public general. Este o chestiune care trebuie discutată cu specialiştii din armată, care, în final, trebuie decisă în CSAT şi comunicat rezultatul. Nu cred că o dezbatere publică largă este de dorit pe o astfel de speţă foarte specializată şi care, sigur, trebuie dusă într-o zonă unde, din păcate, avem un conflict armat”, a afirmat Iohannis, conform Televiziunii Române.

Întrebat când va convoca şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în care să să discute şi această chestiune, Iohannis a spus: „Imediat ce experţii clarifică chestiunile”.

„Nu este simplu. Să nu ne imaginăm că vorbim aici de (…) o remorcă cu trei aparate. Este foarte complicat. Sunt contracte care s-au făcut între furnizor şi beneficiar, sunt instalaţii foarte sofisticate şi aceste lucruri trebuie foarte bine clarificate, nemaivorbind de faptul că eu nu accept, sub nicio formă, ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană, despre asta vorbim, deci, în măsura în care în final se cedează ceva, trebuie România să primească altceva. Altfel nu se va face nimic”, a mai spus şeful statului.

Vezi si alte articole...