marți, iunie 18, 2024

Klaus Iohannis are două mari temeri. Pericolele care pândesc zi de zi

ActualitateKlaus Iohannis are două mari temeri. Pericolele care pândesc zi de zi

Klaus Iohannis a condamnat la Țebea creșterea discursului totalitar și accentuarea manifestărilor extremiste.

Discursul totalitar şi manifestările extremiste, motiv de îngrijorare pentru preşedintele României. Președintele Klaus Iohannis a condamnat discursului totalitar, accentuarea discriminărilor și a manifestărilor extremiste. Preşedintele s-a arătat îngrijorat şi de amplificarea polarizării și a inegalităților în ceea ce privește dezvoltarea economică. Declaraţiile au fost făcute duminică, cu prilejul Serbărilor Naționale de la Țebea.

Aprecierea dată de preşedinte lui Avram Iancu

Comemorăm astăzi, în Panteonul Moților de la Țebea, 151 de ani de la moartea lui Avram Iancu. Unul dintre martirii și eroii emblematici și carismatici ai țării noastre. Le transmit salutări și gânduri bune tuturor românilor care se reunesc aici, în Munții Apuseni, la Gorunul lui Horea, în fiecare an. În semn de pietate și recunoștință pentru cel care a catalizat energiile patriotice și s-a dedicat luptei pentru îndeplinirea idealurilor și valorilor naționale în timpul Revoluției de la 1848, din Transilvania. Alături de alți revoluționari pașoptiști din spațiul românesc, prin activitatea sa, Avram Iancu a stimulat procesul de formare a conștiinței naționale. De afirmare a nevoii de unitate a poporului român și de creare a statului național modern”, afirmă Iohannis.

În semn de adâncă prețuire și pentru a aduce un omagiu jertfei lui Avram Iancu în împlinirea idealurilor națiunii române, anul 2024 a fost proclamat ‘Anul Avram Iancu’, marcând astfel două secole de la nașterea ilustrului revoluționar pașoptist, a spus șeful statului.

Şeful statului, îngrijorat de discursul totalitar şi manifestările extremiste

Evenimentele culturale, artistice și educaționale programate pentru anul viitor, vor reprezenta „o oportunitate deosebită, nu doar pentru a celebra viața și contribuția inestimabilă a lui Avram Iancu, ci și pentru a canaliza eforturile naționale în direcția consolidării sentimentului de apartenență la marea comunitate românească”.

Iohannis a spus că aceste evenimente au și menirea de a întări coeziunea socială. Manifestaţiile mai sunt necesare de a contracara manifestările xenofobe, rasiste și extremiste. Potrivit şefului statului, prin aceste manifestaţii va fi promovat respectul și toleranța față de diversitatea etnică și culturală.

„Lupta lui Avram Iancu are o semnificație contemporană profundă. La aproape două veacuri de la eforturile sale pentru eliminarea discriminărilor etnice și sociale, România și întreaga lume se confruntă cu provocări majore. Traversăm o perioadă dificilă, cu un război injust la granițele României. Război declanșat de mentalitățile imperialiste ale Federației Ruse”, a spus Iohannis.

Preşedintele şi-a exprimat îngrijorarea că sunt în creştere discursul totalitar şi manifestările extremiste. La fel, prezintă îngrijorare și amplificarea polarizării și a inegalităților în ceea ce privește dezvoltarea economică.

„În fața acestor amenințări, suntem chemați să ducem mai departe moștenirea pe care ne-au lăsat-o Avram Iancu și ceilalți eroi naționali, pentru a consolida România modernă, democratică și europeană”, conchis Iohannis.

Vezi si alte articole...