vineri, iulie 19, 2024

Klaus Iohannis, scos din schemă pentru șefia NATO. Jens Stoltenberg îl preferă pe Mark Rutte. Când își anunță președintele României retragerea

ActualitateKlaus Iohannis, scos din schemă pentru șefia NATO. Jens Stoltenberg îl preferă pe Mark Rutte. Când își anunță președintele României retragerea

Speranțele lui Klaus Iohannis în ceea ce privește funcția de secretar general al NATO se năruie pe zi ce trece. În doar o zi, refuzurile de susținere au venit din trei părți, luându-l prin surprindere pe șeful statului român.

Ultimele puteri mondiale care urmau să își exprime părere au decis să îl susțină pe premierul olandez Mark Rutte, în detrimentul lui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, scos din schemă pentru șefia NATO 

Chiar și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că selecția viitorului șef al Alianței Nord-Atlantice este foarte aproape.

„Cred că este evident că suntem foarte aproape de o concluzie în alianță pentru ca aliații să aleagă următorul secretar general. Și cred că este o veste bună”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă alături de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la Washington.

Declarația șefului NATO vine la scurt timp după ce premierul ungar Viktor Orban a anunțat pe pagina sa de X că țara sa este „pregătită să susțină” candidatura lui Mark Rutte, după ce acesta din urmă și-a exprimat angajamentul de a menține derogările de la eforturile NATO de susținere a Ucrainei în cazul Ungariei.

Și președintele slovac Peter Pellegrini, care inițial ar fi preferat un candidat „geografic” mai apropiat din Europa Centrală și de Est, cum ar fi președintele român Klaus Iohannis, și-a prezentat decizia de a-l susține pe Rutte.

Deja Mark Rutte este desemnat cîștigător și predecesor lui Stoltenberg la NATO de publicația de știri olandeză NOS, care citează surse apropiate subiectului și care titrează că președinte român, Klaus Iohannis, se va retrage din cursă în curând. Publicația mai subliniază reacția lui Jens Stoltenberg care și îl numește pe Rutte „un candidat puternic” și că selecția noului secretar general este aproape gata.

Klaus Iohannis a anunțat oficial pe 12 martie că își asumă o candidatură la funcția de secretar general al NATO din partea României. Toți cei 32 de membri ai alianței militare trebuie să fie de acord cu numirea, iar în acest moment Rutte mai are nevoie doar de sprijinul României.

Vezi si alte articole...