luni, iulie 15, 2024

La Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” din București a fost inaugurat ieri centrul de vaccinare anti-HPV

Din OrasLa Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” din București a fost inaugurat ieri centrul de vaccinare anti-HPV

Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” din București a inaugurat ieri un nou centru de vaccinare anti-HPV. Acesta este situat la parterul spitalului, în cadrul Compartimentului de Prevenire și Control al Infecţiilor Nosocomiale, și este deschis zilnic între orele 10:00 și 18:00.

Pentru vaccinare, este necesar doar un bilet de trimitere de la medicul de familie și o vizită la centru, unde se vor efectua consultația, eliberarea rețetei și administrarea vaccinului, simplificând astfel întregul proces.

„Prevenţia cancerului de col uterin, cu o incidenţă încă nefiresc de mare în România, poate fi făcută prin vaccinarea anti-HPV, eficienţa fiind dovedită. Suntem bucuroşi să fim al doilea spital de stat care poate oferi această alternativă doamnelor şi partenerilor lor, contribuind astfel la sănătatea globală. Prevenţia reprezintă varianta mult mai ieftină şi, de departe, mai puţin traumatică, în lupta cu această afecţiune”, a afirmat Bogdan Socea, managerul Spitalului „Sf. Pantelimon”.

Potrivit comunicatului de presă, aproximativ 80% dintre femei și bărbați vor contracta HPV de-a lungul vieții, aceasta fiind cea mai frecventă infecție virală cu transmitere sexuală.

„România are cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer de col uterin din Europa. Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer ginecologic diagnosticat în România şi al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din ţara noastră, însă al doilea cel mai frecvent în segmentul 15-44 ani. La nivelul Uniunii Europene, România înregistrează cea mai mare incidenţă şi cea mai mare rată a mortalităţii. Incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar rata mortalităţii de peste 4 ori mai mare. În fiecare an, aproape 3.400 de femei din România primesc diagnosticul de cancer de col uterin şi 1.805 femei îşi pierd viaţa din cauza acestei maladii”, a mai spus Bogdan Socea.

Fetele și băieții cu vârste între 11 și 18 ani din România beneficiază de vaccinare gratuită împotriva HPV, în timp ce femeile cu vârste între 19 și 45 de ani beneficiază de o reducere de 50%, deoarece sunt mai expuse riscului. Vaccinarea reduce considerabil șansele de apariție a cancerului, a condiloamelor genitale și a altor boli cauzate de infecția cu virusul HPV.

Vezi si alte articole...